DEBATT

Fyren som stjal jula

Hva kan vi lære av Love Actually? spør Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, før han gyver løs på alles julefavorittfilm.

LOVE ACTUALLY ER OGSÅ  de interessante historiene, den gode stemningen og relasjonsbeskrivelser som faktisk har gitt referansepunkter for ganske mange folk. Foto: © Peter Mountain.  
Copyright:  © 2003 Universal Studios.
LOVE ACTUALLY ER OGSÅ de interessante historiene, den gode stemningen og relasjonsbeskrivelser som faktisk har gitt referansepunkter for ganske mange folk. Foto: © Peter Mountain. Copyright: © 2003 Universal Studios. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er alltid hurra når noen vil diskutere og vise hvordan kunsten "setter problemer under debatt", slik Georg Brandes ønsket at kunsten skulle gjøre. Det er slik kunst viser at den lever.

Så hyggelig at Riise etter 10 år nedverdiger seg til å se en av de mest populære julefilmene gjennom tidene! Og det er ganske vågalt å tenke at man etter ett gjennomsyn kan ta en full moralsk analyse av filmen. Den verbale omgangssyken som har rammet ham er bare å beklage. Premisset for Riises kritikk virker å være at ethvert romantisk forhold i filmen skal være "et forbilde" for vår andres kjærlighet. Det er en interessant tanke, sånn 500 år etter Romeo og Julie.

Love Actually er langtfra perfekt. Min første innvending er at den er riktig rotete første gang man ser den, fordi den har så mange forskjellige historier. Men i alle disse historiene — ligger det virkelig bare fysisk tiltrekning og overfladiskhet?

Riise avskriver kvinnekarakterene som vakuumhjerner, og sier at kvinnekarakterene ikke er uavhengige eller interessante. Vel, det er rett etter at du har beskrevet Sarah som sliter med forholdet til broren og Karen som må forholde seg til en utro mann hun faktisk elsker. At problemene handler om relasjoner betyr ikke at de er uinteressante.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.