Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Fyren som stjal jula

Hva kan vi lære av Love Actually? spør Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, før han gyver løs på alles julefavorittfilm.

LOVE ACTUALLY ER OGSÅ  de interessante historiene, den gode stemningen og relasjonsbeskrivelser som faktisk har gitt referansepunkter for ganske mange folk. Foto: © Peter Mountain.  
Copyright:  © 2003 Universal Studios.
LOVE ACTUALLY ER OGSÅ de interessante historiene, den gode stemningen og relasjonsbeskrivelser som faktisk har gitt referansepunkter for ganske mange folk. Foto: © Peter Mountain. Copyright: © 2003 Universal Studios. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er alltid hurra når noen vil diskutere og vise hvordan kunsten "setter problemer under debatt", slik Georg Brandes ønsket at kunsten skulle gjøre. Det er slik kunst viser at den lever.

Så hyggelig at Riise etter 10 år nedverdiger seg til å se en av de mest populære julefilmene gjennom tidene! Og det er ganske vågalt å tenke at man etter ett gjennomsyn kan ta en full moralsk analyse av filmen. Den verbale omgangssyken som har rammet ham er bare å beklage. Premisset for Riises kritikk virker å være at ethvert romantisk forhold i filmen skal være "et forbilde" for vår andres kjærlighet. Det er en interessant tanke, sånn 500 år etter Romeo og Julie.

Love Actually er langtfra perfekt. Min første innvending er at den er riktig rotete første gang man ser den, fordi den har så mange forskjellige historier. Men i alle disse historiene — ligger det virkelig bare fysisk tiltrekning og overfladiskhet?

Riise avskriver kvinnekarakterene som vakuumhjerner, og sier at kvinnekarakterene ikke er uavhengige eller interessante. Vel, det er rett etter at du har beskrevet Sarah som sliter med forholdet til broren og Karen som må forholde seg til en utro mann hun faktisk elsker. At problemene handler om relasjoner betyr ikke at de er uinteressante.

Den overfladiske — og selvfølgelig retorisk morsomme — analysen av Love Actually bommer på så mange punkter at jeg ikke setter i gang med det. Moralsk analyse av kjærlighetsforholdene er nå en måte å se dette på. Jeg velger faktisk heller de interessante historiene, den gode stemningen og relasjonsbeskrivelser som faktisk har gitt referansepunkter for ganske mange folk.

Jeg ser frem til Riises epos om Home Alone 1 og 2, og håper han vil sjekke hvor mange troverdige kvinnekarakterer Grinchen holder seg med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!