LEDER

Spillet om sykehusene

Sykehusstriden i Møre og Romsdal ser ut til å ha vekket «krigsherrene» i helsepolitikken.

«KRIGSHERRE»:  Kjersti Toppe.
«KRIGSHERRE»: Kjersti Toppe. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Senterpartiets Kjersti Toppe har både som representant for et regjeringsparti og seinere som opposisjonspolitiker kjempet mot dagens helseforetaksmodell. Hun benytter selvsagt anledningen, som lege og smart politiker, til å gjenta sine motforestillinger. For prosessen i Møre og Romsdal har bedre enn noe illustrert svakheter i dagens modell. Mange finner det merkelig at en statsråd ikke kunne signalisere hva han mente på et for tidlig tidspunkt uten å bryte helseforetaksloven. Samtidig vil trolig de fleste akseptere at statsråden etter en lang prosess kom til at argumentene for Molde var de beste. Han har jo det øverste ansvaret.

I forrige stortingsperiode var det bare det største regjeringspartiet, Ap, som sto ved sin egen modell som ble gjennomført i 2002. Da overtok staten ansvaret for sykehusene som ble organisert som helseforetak innenfor definerte regioner. De ble styrt av mektige regionale helseforetak. Før lå sykehusene under fylkene. De var litt mindre strenge enn staten, med den følge at helsekostnadene este ut over alle rammer. De var dessuten lettere å spille ut mot hverandre av krefter som hadde interesse av det. Nå er det strenge «ansiktsløse helsebyråkrater» som bestemmer kvaliteten på tjenestene og rammene for driften. Og byråkrater er det mange som ikke liker, selv om de har brakt balanse i regnskapet og kan vise til resultater og forbedringer som aldri fylkespolitikerne fikk til. Men de har vært hardere i klypa overfor nøkkelprofesjonene i helsesektoren. Og slikt skjer ikke ustraffet. Da må helsedirektørene svare for seg i riksmediene.

Spørsmålet er hva som skal komme i stedet. Regjeringen har i sin plattform slått fast at de regionale helseforetakene skal bort. Men etter at Bent Høie ble statsråd har han vært vagere i formuleringene. Først skal han legge fram en nasjonal helse- og sykehusplan. Det skal etter planen skje i 2015. Formålet med planen er å skape åpenhet og forutsigbarhet i sektoren. Fortsatt skal hovedoppgavene i spesialisthelsetjenesten løses ved de offentlige sykehusene. De skal ha ansvaret for akuttbehandling og hovedansvar for forskning og utdanning og utføre den største andelen av den planlagte behandlingen. Vi er spent på hva resultatet blir. Det bør skape ro ved sykehusene. Det har pasientene fortjent.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer