KOMMENTARER

Julekrybben snart tom

De kristne i Midtøsten opplever en av historiens verste julehøytider, og verre vil det trolig bli, skriver Jan-Erik Smilden.

FØDSELSKIRKEN: Kristne med tente lys på vei til julebønn i Betlehem. Foto: reuters / NTB Scanpix
FØDSELSKIRKEN: Kristne med tente lys på vei til julebønn i Betlehem. Foto: reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NÅR DEN romersk-katolske patriarken i Jerusalem Fuad Twal i kveld holder midnattsmesse i Betlehem, skjer det i Katarina-kirken som ligger vegg i vegg med Fødselskirken. I Fødselskirken kan han ikke holde messe, for den er det de gresk-ortodokse som har nøkkelen til. Striden om nøklene til stedet der keiser Konstantins mor Helena slo fast at Jesus var født, var en av hovedårsakene til Krimkrigen (1853-56). De gresk-ortodokse mente de hadde retten på sin side og fikk støtte av Russland. De romersk-katolske hevdet sin rett og fikk støtte fra Frankrike. Ellers har det også vært stridigheter mellom flere trossamfunn i Bethlehem. I dag holder et par av dem til på venstre eller høyre side av Fødselskirken, mens andre har slått seg ned rett ved siden av. Protestantene finnes ikke her, de kom for seint.

MEN DET ER IKKE kristen splid — som for øvrig har bedret seg de siste åra — som er hovedårsaken til at Betlehem nå tømmes for kristne. Forholdet til muslimene har hatt sin virkning, ikke minst etter at Hamas overtok den politiske kontrollen i byen, men det er den israelske okkupasjonen som har mesteparten av skylda for at det nå bare er om lag tjue prosent kristne igjen. Flere steder er Betlehem omgitt av murer på tre steder. Mange har også mistet sin jord til israelerne, og spesielt har det gått ut over oliventrærne. Og her skilles det ikke mellom kristne og muslimer. Turismen har vært Betlehems hovednæringsvei. Men den har sviktet mange ganger, først og fremst på grunn muren rundt byen. I år har krigen i Gaza i sommer og de religiøse stridighetene i Jerusalem også hatt sin virkning. Avbestillingene har strømmet inn til byens hoteller, også nå i jula. Så i år er det plass i herberget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer