DEBATT

Er det greit å spise skjøttkaker?

Når en lyd forsvinner fra et språk, er det gjerne slik at språket klarer seg bra uten.

I FRAMTIDEN  blir det kanskje skjøttkaker til middag? Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
I FRAMTIDEN blir det kanskje skjøttkaker til middag? Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mange synes at dette er veldig lite greit. Mange mener at denne tendensen bør bekjempes, at vi som voksne, ansvarlige mennesker bør slå hardt ned på barn og unge som har for vane å bytte ut kj-lyden med skj-lyden. Det er i prinsippet beundringsverdig å kjempe for det man tror på. Men det er med dette som med mange andre språk-kamper: Det er en kamp mot vindmøllene. Man kan lage regler, man kan bruke rødblyanten, man kan forklare og argumentere. Men språkets iboende krefter er sterkere enn alle foreldre og lærere til sammen.

Hvorfor blir vi så lett oppskaket av forandringer i språket? På andre områder er vi langt mer liberale. At måten å kle seg på forandres, godtar vi. Klesmote er tross alt klesmote, og en mote som står på stedet hvil er kanskje ingen mote? Måten å bygge hus på, måten å innrede på, måten å male bilder på, måten å skrive litteratur på - alt dette forandrer seg. De fleste liker å henge med slik noenlunde på utviklingen. Helt til det kommer til måten å snakke på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer