DEBATT

Sterkere velferdskommuner

Kommunene var den største vinneren i budsjettavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre.

DEN STØRSTE VINNEREN  i budsjettavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre var kommunene, skriver Jan Tore Sanner. På bildet ser du Trond Helleland (H), Harald T. Nesvik (FrP), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) etter å ha kommet til enighet om statsbudsjettet.
DEN STØRSTE VINNEREN i budsjettavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre var kommunene, skriver Jan Tore Sanner. På bildet ser du Trond Helleland (H), Harald T. Nesvik (FrP), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) etter å ha kommet til enighet om statsbudsjettet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi bor alle i en kommune. Det er en floskel, men det er sant. Det er i kommunene vi bor og lever, og det er kommunene som er ansvarlige for å gi oss viktige velferdstjenester gjennom livet, fra helsestasjon og barnehage til sykehjemsplass.

Kommuner over hele landet møter ulike utfordringer. Noen steder er veksten av innbyggere så sterk at det er vanskelig å få bygget raskt nok. Andre steder er det vanskelig å få tak i fagfolk.

Høsten har vist at det er bred enighet om at kommunene bærer et tungt ansvar og at god kommuneøkonomi er en viktig prioritering. Både i regjeringens budsjettforslag og i budsjettavtalen med Krf og Venstre var kommunene den store vinneren. Kanskje har det ikke vært så mye debatt om det, nettopp fordi alle var enige om at kommunene er viktige.

Samlet får kommunene mer penger i år. I tillegg til det som forventes av lønns- og prisvekst får kommunene mer penger til å sikre mer kunnskap i skolen, bedre kvalitet i helse- og omsorgstjenesten og å fortsette arbeidet med å tette hull i det sosiale sikkerhetsnettet.

Veksten i kommunenes økonomi i år er på nivå med veksten senere år. Mens selv med god økning i overføringene til kommunene vil det være vanskelig å lage kommunebudsjetter flere steder. Dette kan skyldes lokale forhold, nye utfordringer eller at ambisjoner og ønsker er større enn økonomien gir rom for. Slik er det dessverre ofte.

Derfor var det ekstra godt at kommunene var den største vinneren i budsjettavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre. Prioriteringen var tydelig, det er satt av nærmere en halv milliard mer til å styrke tilbudet til barn og unge. Penger til flere barnehageplasser, billigere barnehager for foreldre med lav inntekt og styrking av helsestasjoner og skolehelsetjenesten vil komme godt med i kommunene.

Felles for alle kommunene rundt i landet er at de har det samme store og viktige ansvaret for å gi innbyggerne gode tjenester, både de tjenestene vi alle bruker, som skoler og barnehager, og de som tar vare på de mest sårbare innbyggerne, som barnevernstjenester og tilbud innen og psykisk helsehjelp. Med et godt kommunebudsjett kan kommunene bidra til et samfunn med muligheter for alle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer