Les også: Til krig mot statens kostråd.
I Norge er 58 % av menn over 20 år overvektige og 19 % har fedme. For kvinner er tilsvarende tall 47 % og 18 %. Vektøkningen er et symptom på at det er noe som er galt. Økende vekt viser sammenheng med en rekke sykdommer. 400.000 nordmenn har diabetes og 600.000 har prediabetes, hver fjerde nordmann har høyt blodtrykk, 450.000 har hjerte- og karsykdom, 400.000 har astma, 300.000 har revmatisk sykdom, 70.000 lider av demens, 215.000 lever med en kreftdiagnose og hvert år er det 30.000 som får kreft.
Budsjettet for Helse- og omsorgsdepartementet for 2015 er på 174 milliarder kroner og viser en vekst på nærmere 11 % fra 2014. Dessuten kommer sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uførepensjon på nesten 152 milliarder kroner. Til sammen utgjør dette 28 % av statsbudsjettet.
Alle innser at denne veksten ikke er bærekraftig. Men det eneste politikerne gjør er å kappes om hvem som kan øke utgiftene til helse mest.
Overvektige og syke får råd om å spise mindre fet mat og trene mer. De opplever at det må være deres egen feil når de ikke går ned i vekt til tross for at de følger myndighetenes råd. Mange som har trosset myndighetene og lagt om til et kosthold med lite karbohydrater og mer naturlig fett, har opplevd at vekten gikk ned og helsen opp.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger