<strong>MICHEL HOUELLEBECQ:</strong>  Spiller på fransk islamofobi med sin sjette roman, «Soumission», som utkommer i dag. Foto: Getty Images
MICHEL HOUELLEBECQ: Spiller på fransk islamofobi med sin sjette roman, «Soumission», som utkommer i dag. Foto: Getty Images Vis mer

KOMMENTARER

Skremmer’n på fransk

Michel Houellebecq banner i kjerka igjen. Men ikke i moskeen denne gangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den franske forfatterens sjette roman, «Soumission», kommer på gata i Frankrike i dag, men har allerede skapt store kontroverser. Den forespeiler en muslimsk maktovertakelse, idet et parti kalt Muslimsk Brorskap vinner det franske presidentvalget i 2022, foran Nasjonal Fronts Marine Le Pen.

Houellebecq (56) beskyldes for å fremme både rasisme og islamofobi, men selv hevder han i et intervju i The Paris Review at hans eneste konklusjon i den retning er at opplysningstidas idealer er døde. Han har dessuten lest Koranen om igjen, og den er «bedre enn han trodde». I 2002 sa han i et intervju med magasinet Lire at islam er «den dummeste av alle religioner». Han ble trukket for retten, men ble frikjent i ytringsfrihetens navn av et panel med tre dommere.

I «Soumission» («Underkastelse») beskriver han et Frankrike preget av frykt og jevnlige voldsepisoder. Både media og politikere tildekker virkeligheten. Slik ryddes veien for landets første muslimske regjering, ledet av Mohammed Ben Abbes. Umiddelbart gjenoppstår et samfunn der kvinnene slutter å bruke vestlige klær, tilslører seg og forsvinner ut av arbeidslivet. Dermed synker arbeidsledigheten blant menn. Sorbonne-universitetet blir omdømt til Paris-Sorbonne Islamske Universitet. Ikke-muslimske professorer får valget mellom å konvertere til islam eller få sparken.

Piratutgaver av boka har versert på internett og har skaket opp franske politikere og kommentatorer. Ifølge redaktør Laurent Joffrin i den franske avisen Libération vil utgivelsen «markere den historiske dagen da tankegodset fra ytterste høyre gjorde et stort comeback i seriøs fransk litteratur». Selv president François Hollande har kommentert boka offentlig. Det er tre måneder til valget i Frankrike, og Hollande sier at landet befinner seg i en alvorlig identitetskrise. Han henviste til den høyreorienterte journalisten Éric Zemmour som i oktober utga debattboka «Det franske selvmordet», som er full av sterke utfall mot innvandrere som ikke vil integreres, en politisk korrekt elite og et EU som ødelegger både den franske nasjonalstaten og økonomien. Holland appellerte til det franske folk om å «forsvare Republikken, dens verdier og den sosiale modellen», heller enn å reagere med frykt.

Houellebecq benekter at «Soumission» er ment som en provokasjon. «Boka har kanskje en nifs side. Jeg bruker skremselstaktikk,» innrømmer han. Han har for vane å erte på seg flere enn muslimer. Feminister er også en yndet skyteskive. Denne gangen toner han ned de religiøse angrepene. Han mener folk kan og vil tilpasse seg islam. Også kvinner kan konvertere: «Men for å være ærlig, feministene vil ikke klare det.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer