KOMMENTARER

Skremmer’n på fransk

Michel Houellebecq banner i kjerka igjen. Men ikke i moskeen denne gangen.

MICHEL HOUELLEBECQ:  Spiller på fransk islamofobi med sin sjette roman, «Soumission», som utkommer i dag. Foto: Getty Images
MICHEL HOUELLEBECQ: Spiller på fransk islamofobi med sin sjette roman, «Soumission», som utkommer i dag. Foto: Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den franske forfatterens sjette roman, «Soumission», kommer på gata i Frankrike i dag, men har allerede skapt store kontroverser. Den forespeiler en muslimsk maktovertakelse, idet et parti kalt Muslimsk Brorskap vinner det franske presidentvalget i 2022, foran Nasjonal Fronts Marine Le Pen.

Houellebecq (56) beskyldes for å fremme både rasisme og islamofobi, men selv hevder han i et intervju i The Paris Review at hans eneste konklusjon i den retning er at opplysningstidas idealer er døde. Han har dessuten lest Koranen om igjen, og den er «bedre enn han trodde». I 2002 sa han i et intervju med magasinet Lire at islam er «den dummeste av alle religioner». Han ble trukket for retten, men ble frikjent i ytringsfrihetens navn av et panel med tre dommere.

I «Soumission» («Underkastelse») beskriver han et Frankrike preget av frykt og jevnlige voldsepisoder. Både media og politikere tildekker virkeligheten. Slik ryddes veien for landets første muslimske regjering, ledet av Mohammed Ben Abbes. Umiddelbart gjenoppstår et samfunn der kvinnene slutter å bruke vestlige klær, tilslører seg og forsvinner ut av arbeidslivet. Dermed synker arbeidsledigheten blant menn. Sorbonne-universitetet blir omdømt til Paris-Sorbonne Islamske Universitet. Ikke-muslimske professorer får valget mellom å konvertere til islam eller få sparken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer