DEBATT

De egentlige konsekvenser etter legaliseringen av cannabis i Colorado

- Færre ulykker.

DYRKER: Det er nå lov å både bruke og dyrke cannabis i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB scanpix
DYRKER: Det er nå lov å både bruke og dyrke cannabis i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Da Colorado legaliserte cannabis, føyk antallet dødsulykker med cannabispåvirkede førere i været». Dette sto med krigstyper på Dagbladet.no 06. januar. Avisen intervjuet Jan Erik Bresil fra Norsk Narkotikapolitiforening som har lest statistikk fra politi og domstoler i USA.

Her overses et viktig faktum, nemlig at det generelle antallet dødsulykker i trafikken har blitt nær rekordlavt etter legaliseringen. Ifølge statistikk målt av Colorado Department of Transportation er antallet trafikkdrepte lavere i første halvdel av 2014 enn gjennomsnittet siden 2002! Likevel presterer politi i USA og Norsk Narkotikapolitiforening å fremstille utviklingen som farlig.

Deres bruk av statistikk har også et annet dilemma ved seg. Metabolitter fra cannabis lagres riktignok lenge i kroppen. Hvilket medfører at politiet ofte påviser inaktiv THC-syre i kroppen til bilførere som har vært i dødsulykker.

Dette misbrukes ofte som begrunnelse for dødsulykker, selv om sjåførene ikke lenger var påvirket av psykoaktiv THC. Hvilket ifølge Folkehelseinstituttet i Norge forsvinner fra blodet ca. et halvt døgn etter inntak.

Inaktive metabolitter fra cannabis kan påvises i flere uker etter inntak. Colorados Highway Patrol og flere amerikanske medier har blitt avslørt i en sak der en bilist smadret flere politibiler. De pekte på at sjåføren hadde cannabisrester i blodet, men de inaktive metabolitter fikk da overskygge at sjåføren faktisk var påvirket av alkohol.

Dette nevnes ikke for å late som at ulykker ikke kan inntreffe som følge av cannabispåvirkning, men fordi politiet i Colorado rapporterer spekulativt pga. deres intensjoner om å reversere den rusmiddelpolitiske utviklingen.

Norsk narkotikapolitiforening biter på. Til Dagbladet advarer Jan Erik Bresil også mot utviklingen ved å henvise til en rapport basert på beslag begått av et aktivt amerikansk politi som hele tiden har motarbeidet utviklingen siden lenge før medisinsk cannabis ble kommersialisert i 2009 og legalisert fra nyttår 2014. I denne rapporten hevdes det at legaliseringen av cannabis har medført at flere unge bruker middelet.

Bresil sier han vet at de landene som har strengest regler har lavest andel bruk av illegale midler blant unge. Ser man derimot på EFTAs undersøkelser på europeiske land, finner man både liberale og illiberale land på hver ende av utviklingsskalaen.

I november 2014 skrev Jacob Sullum en artikkel på Forbes.com om at (både antall trafikkulykker og) antallet mindreårige som bruker cannabis har sunket etter både kommersialiseringen og legaliseringen av Cannabis i Colorado. Undersøkelser foretatt av The Colorado Department of Public Health viser at antallet mindreårige som bruker cannabis stadig synker til tross for advarslene fra forbudsaktivister. Dette gjelder både antall unge som noensinne har brukt og antall unge som har brukt siste måneden.

Dette viser at legalisering av cannabis er heldig for de unge. Bresil unnlater også å nevne det faktum at cannabisbruk ofte erstatter alkoholbruk, noe som medfører færre negative konsekvenser av rusmiddelbruk i det store og hele.

Det er nettopp derfor det har blitt nedgang i trafikkulykker, fordi alkoholbruken erstattes med et mindre uheldig alternativ. Det har lenge vært en etablert sannhet i Norge, om at alkoholbruken vil vedvare etter legalisering av andre rusmidler. At de nye rusmidler bare vil brukes som tillegg til etablert drikkemønster.

Dette motbevises av flere utviklingstrekk i Colorado etter legaliseringen av cannabis. Mordraten går ned, rekrutteringen av unge brukere går ned og politiet får prioritere reell kriminalitet. I tillegg øker skatteinntektene til fordel for forebygging av rusmiddelbruk og mentale lidelser. Og på bekostning av illegale miljøer.

Cannabis blir da solgt med statlige dynamiske restriksjoner som kan tilpasses politisk, etter utviklingstrekkene. I motsetning til den sementerte forbudspolitikken som i femti år har stått steilt uavhengig av om flere eller færre har fått problemer. Ethvert rusmiddel er tryggere og mindre skadelig når det produseres legalt enn under forbud, så det kan ventes flere overraskende positive resultater og konklusjoner for både narkotikapolitiforeningen og såkalte rusforskere når den evidensbaserte tilnærmelsen endelig innføres også her.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer