DEBATT

De egentlige konsekvenser etter legaliseringen av cannabis i Colorado

- Færre ulykker.

DYRKER: Det er nå lov å både bruke og dyrke cannabis i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB scanpix
DYRKER: Det er nå lov å både bruke og dyrke cannabis i Colorado. Foto: AP / Brennan Linsley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Da Colorado legaliserte cannabis, føyk antallet dødsulykker med cannabispåvirkede førere i været». Dette sto med krigstyper på Dagbladet.no 06. januar. Avisen intervjuet Jan Erik Bresil fra Norsk Narkotikapolitiforening som har lest statistikk fra politi og domstoler i USA.

Her overses et viktig faktum, nemlig at det generelle antallet dødsulykker i trafikken har blitt nær rekordlavt etter legaliseringen. Ifølge statistikk målt av Colorado Department of Transportation er antallet trafikkdrepte lavere i første halvdel av 2014 enn gjennomsnittet siden 2002! Likevel presterer politi i USA og Norsk Narkotikapolitiforening å fremstille utviklingen som farlig.

Deres bruk av statistikk har også et annet dilemma ved seg. Metabolitter fra cannabis lagres riktignok lenge i kroppen. Hvilket medfører at politiet ofte påviser inaktiv THC-syre i kroppen til bilførere som har vært i dødsulykker.

Dette misbrukes ofte som begrunnelse for dødsulykker, selv om sjåførene ikke lenger var påvirket av psykoaktiv THC. Hvilket ifølge Folkehelseinstituttet i Norge forsvinner fra blodet ca. et halvt døgn etter inntak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.