SKREMMENDE: Men lar vi oss ikke skremme, taper terroristene. REUTERS
SKREMMENDE: Men lar vi oss ikke skremme, taper terroristene. REUTERSVis mer

Slik vinner terroristene

Ekstremister på begge sider har et felles mål.

Kommentar

Som journalist er det lett å føle seg personlig berørt av onsdagens grusomme terrorangrep. Massakren på Charlie Hebdo var et angrep på ytringsfriheten, en rettighet som må kjempes fram igjen og igjen. Vi mister jevnlig kolleger i felt, i fjor ble 66 journalister og ytterligere 30 kolleger drept fordi de jobbet i pressen. Dette er likevel den verste massakren mot journalister i Europa noen gang.

Heldigvis tyder tida etter attentatet på at mediene ikke lar seg skremme til taushet. Dagbladet er bare et av mange medier verden over som tidlig publiserte karikaturene som antas å skape bakgrunn for valget av terrormål, enkelte av dem preget også forsida av dagens papiravis. Angrepet har ført til at tegningene fra Charlie Hebdo nå er spredd til millioner av mennesker verden over. Neste utgave øker satireavisa opplaget fra normalt 60 000 til en million.

Men terroren er også et angrep på oss alle. På selve tilliten i samfunnet vårt. Frykt har alltid vært terroristers fremste våpen, og i den kampen har dessverre terrorister vunnet slag etter slag. Etter angrepene på tvillingtårnene 11. september 2001 reagerte verden med strengere lovgivning, krigen mot terror og en samfunnsdebatt der ikke bare ekstreme islamister, men også muslimer generelt, ble utsatt for stigmatisering. Responsen har dessverre vært med på å danne ytterligere grobunn for en radikalisering som har gitt ekstreme utslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går opplevde innbyggerne av Paris en nasjonal sørgedag med høyest mulig beredskapsnivå. Utenriksdepartementet ber nordmenn på reise være forsiktige i etterkant av terrorangrepet. Nyhetsredaksjoner også her i Norge har høynet sikkerheten etter angrepet, vi glemmer ikke så lett adgangskortene våre disse dagene.  Det samme skjer i redaksjoner og ved landemerker over hele verden.

Allah er størst! Vi har hevnet Profeten! skal terroristene i Paris ha ropt. Som om vi var i krig. En av de mistenkte brødrene er dømt for å rekruttere såkalte fremmedkrigere, franske muslimer til å reise via Syria til Irak for å slåss for al-Qaida. Den andre skal ha fått terroropplæring i Jemen. Tilhengere av både al-Qaida og IS har støttet angrepet i sosiale medier.

En runde på ulike nasjonalistiske, islamofobe og høyreradikale nettsteder viser et speilbilde av den samme verdensanskuelsen: 

Ikke alle muslimer er islamister, skriver noen, men de er umulig å skille fra hverandre, så samtlige muslimer må ut av Europa.
Demokrati og islam kan ikke sameksistere. Dette er et resultat av en ukontrollert og uhemmet masseinnvandring. Europas makthavere bør holdes ansvarlige for at man lot dette skje. PANG PANG! Og nå kommer hykler-koret! Mange trekker paralleller fra karikaturtegningene til forbud mot holocaustfornektelse i mange land, flere tar til orde for at alle medier nå bør publisere flest mulig muhammedkarikaturer. I går ble det meldt om angrep på moskeer en rekke steder i Frankrike. 

Ekstremistene på begge sider er hverandres yndlingsfiender og beste rekrutteringskampanje. I et Europa der høyrepopulismen og høyreradikalismen er på frammarsj, samtidig som urovekkende mange unge muslimer radikaliseres og reiser til Midtøsten som krigere, henter meningsmotstanderne næring fra hverandre og gjør hverandre sterkere. Islamofobe og islamistene er gjensidig avhengige av hverandre: Uten hat, ingen krig.

Heldigvis samles det store flertall i unison fordømmelse av det som er skjedd. Foran Oslo domkirke står ennå det store, røde hjertet satt opp i etterkant av 22. juli 2011. Det bærer påskriften «størst av alt er kjærligheten». Etter brannbomben mot Charlie Hebdo samme år, svarte redaksjonen med forsidetittelen «kjærlighet er sterkere enn hat». Etter massakren ble Place de la Republique fylt av sørgende med stearinlys og mektige budskap: «Vi er ikke redde». Liknende demonstrasjoner fant sted over hele Frankrike, en mindre også her i Oslo. 

Imamen Haroon Chaudry i Baitun-Nasr, Nordens største moske sier det slik: «La det være klart at slike terrorhandlinger (...) ikke har noen religion.» Muslimske lærde har gått hardt ut mot angrepet, kaller det et svik mot muslimske verdier og en fornærmelse mot profeten.

Vi er ikke i krig. Lar vi ekstremistene definere oppfatningen om det motsatte, lar vi dem vinne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook