KOMMENTARER

Jeg er ikke Charlie

Men jeg vil gjerne bli litt mer som Charlie.

DREPT: Tidligere sjefredaktør Bernard Maris (øverst til venstre) og tegnerne Georges Wolinski, Jean Cabut, Charb, Tignous og Honore. Foto: AFP/ Scanpix.
DREPT: Tidligere sjefredaktør Bernard Maris (øverst til venstre) og tegnerne Georges Wolinski, Jean Cabut, Charb, Tignous og Honore. Foto: AFP/ Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tusener av mennesker har delt logoen til støtteaksjonen for Paris-ofrene, «Je suis Charlie». Plakaten, hvite bokstaver på svart bakgrunn, er et sterkt og fint symbol på støtte og solidaritet, som for alltid vil bli stående til minne om terroraksjonen. Aksjonen var ikke bare rettet mot 12 enkeltpersoner, men også mot Frankrike som nasjon. Det var det verste terrorangrepet i landet siden 1960-tallet. Det var også et angrep på ytringsfriheten.

Sånn sett var det et angrep på oss alle. Men egentlig, så er det få av oss som er som Charlie. Jeg er ikke Charlie.

Hadde jeg vært Charlie, hadde jeg gjort det til mitt prosjekt å harselere med, fornærme, krenke, støte, provosere alle slags autoriteter, politiske kulturelle og religiøse. Jeg hadde tatt for meg all slags dumskap, dobbeltmoral og ufornuft og gjort narr av dem som stod bak, fordi jeg mente det var den rette medisin.

Jeg hadde ikke bare gjort det når alle andre gjorde det, eller smått og skjult, jeg hadde gjort det hele tida, stort og åpent. Jeg ville ha blitt trukket for retten for det jeg publiserte, og måtte ha kjempet for å få fortsette. Kontoret mitt hadde blitt bombet, men jeg hadde ikke sluttet å ytre meg. Jeg hadde måttet leve perioder av livet under politibeskyttelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer