Hva er meningen med menneskenaturen?

Sosiobiologiens far, Edward O. Wilson (85) løfter de store spørsmålene i ei ny bok.

HARVARD-PROFESSOR: I en lettlest og fascinerende liten bok The Meaning of Human Existence, setter sosiobiologiens far, 85 år gamle Edward O. Wilson, seg fore å gi en forklaring på hvorfor vi, tross irrasjonaliteten i dette, likevel gjør som vi gjør, og hvordan vi kan komme oss helskinnet ut av situasjonen vi har satt oss i. Foto: AP / NTB SCANPIX
HARVARD-PROFESSOR: I en lettlest og fascinerende liten bok The Meaning of Human Existence, setter sosiobiologiens far, 85 år gamle Edward O. Wilson, seg fore å gi en forklaring på hvorfor vi, tross irrasjonaliteten i dette, likevel gjør som vi gjør, og hvordan vi kan komme oss helskinnet ut av situasjonen vi har satt oss i. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

[bilde=1, right, six](Dagbladet): Vi tar livet av dyrearter vi ikke visste eksisterte, vi er i ferd med å rykke hele økosystemet vi lever i ut av balanse og står i fare for å skape katastrofale klimaforandringer.

Samtidig kriger religiøse grupperinger mot hverandre og står i veien for enighet om grunnleggende spørsmål i moderne rettsstater.

I en lettlest og fascinerende liten bok The Meaning of Human Existence setter sosiobiologiens far, 85 år gamle Edward O. Wilson, seg fore å gi en forklaring på hvorfor vi, tross irrasjonaliteten i dette, likevel gjør som vi gjør, og hvordan vi kan komme oss helskinnet ut av situasjonen vi har satt oss i.

Den paleolittiske forbannelse Wilson kaller tiden vi går inn i for Ensomhetens tid. Grunnen er at vi er i ferd med å utrydde artene vi deler planeten med. Forklaringen finner Wilson i evolusjonshistorien.

Da vi begynte å stå på egne ben forlot vi sansemessig 99 prosent av dyreriket.

Vårt begrensede sanseapparat gjør at vi bare får med oss et lite knippe av de fantastiske lyder, syn og lukter som andre organismer er kilden til. Da ryker samtidig vår omtanke for dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer