Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kjære Erna Solberg og verdens ledere

Internasjonale kjendiser spår at 2015 blir et vendepunkt

TA ANSVAR: Internasjonale kjendiser adresserer Erna Solberg og resten av verdens ledere. Her er statsministeren med den franske presidenten Francois Hollande ved Elysee-palasset i Paris i februar. REUTERS/Benoit Tessier
TA ANSVAR: Internasjonale kjendiser adresserer Erna Solberg og resten av verdens ledere. Her er statsministeren med den franske presidenten Francois Hollande ved Elysee-palasset i Paris i februar. REUTERS/Benoit Tessier Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ganger i historien opplever vi øyeblikk som kan bli vendepunkter. Etter vår mening vil 2015 bli et sånt øyeblikk. Det er det viktigste øyeblikket i global beslutningstaking siden starten av dette årtusenet. Vi tror det er mulig at vi avslutter dette året med en ny retning - en enighet om veien mot en bedre og tryggere framtid for jorda og menneskene på den. Vi kan velge veien til en bærekraftig utvikling. Eller vi kan velge en annen vei - og angre på det valget i generasjoner. På hvilken side av historien vil du være?

Det er millioner av stemmer du ikke har råd til å ignorere - stemmene til folket du og resten av verdens ledere representerer. Det er stemmer fra folk i alle aldre fra alle verdens hjørner. Stemmen til en jente som har blitt fratatt muligheten til å ta en utdanning. Stemmen til en gravid kvinne som ikke har tilgang til helsetjenester. Til unge mennesker som ikke har mulighet til å få seg en god jobb. Til en minoritetsfamilie som er redd for diskriminering fra korrupte ledere. Stemmene til bønder som må flykte på grunn av klimaendringer... og milliarder av andre stemmer. Disse stemmene skal rope høyere enn noensinne mot ulikheten og urettferdigheten som gjør at mennesker forblir fattige. De - og de som står med dem - roper for at dere skal bli enige om globale avtaler for hele menneskeslekta - og deretter levere på løftene sammen. De gode nyhetene er at i 2015 har dere en historisk sjanse til å gjøre nettopp det.

To viktige FN-toppmøter finner sted i år. Det første i september, der verden må bli enige om nye bærekraftsmål for å utrydde ekstrem fattigdom, takle ulikhet og sikre en mer bærekraftig planet. Det andre er klimatoppmøtet i desember der vi må sikre at velferden til mennesker i dag ikke kommer på bekostning av våre barns framtid.

Sammen med viktige beslutninger om finansiering er disse mulighetene de største i vår livstid. Vi vet gjennom tidligere innsats i kampen mot AIDS, malaria, andre helbredelige sykdommer og innsats for ozonlaget at når vi står sammen kan vi oppnå utrolig mye. Likevel, bare få måneder før disse viktige møtene er det få politikere som tar den lederrollen vi trenger. Vi ser framskritt i klimaarbeidet, men ikke store nok, og et sett med ambisiøse mål vil være meningsløst hvis ikke vi ser modig finansiering og implementeringsavtaler foreslått fra toppen.

Hvis dette ikke endrer seg, frykter vi at du og resten av verdens ledere kan gå i søvne i retning en av de største tabbene i nyere historie. Det er ikke for seint å gripe anledningen. Vi ber deg om å være med og lede an i forandringene. La oss være klare: handlingene våre i 2015 vil bestemme hvor verden går i tiår framover. Vær så snill og velg riktig vei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!