Les papirbøker sakte og gjør hjernen skarpere

I England er e-bok-salget på vikende front.

EKTE VARER: Papirbøker snakker mer til følelsene enn en tekst på en nettleser, viser undersøkelser. E-boka er på vikende front i britiske bokhandler. Her er ekte bøker i Kleivstua på Krokskogen, der Jørgen Moe bodde mens han skrev ned eventyrene.  Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
EKTE VARER: Papirbøker snakker mer til følelsene enn en tekst på en nettleser, viser undersøkelser. E-boka er på vikende front i britiske bokhandler. Her er ekte bøker i Kleivstua på Krokskogen, der Jørgen Moe bodde mens han skrev ned eventyrene. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kampen mellom papirbøker og e-bøker er ikke over. Markedet for elektronisk lesestoff har ikke utviklet seg så raskt som forventet. Snarere tvert imot. Britiske bokhandlere opplever en renessanse for papirboka.

Den store kjeden Waterstone rapporterer at salget av tradisjonelle bøker har steget med fem prosent den siste måneden. Vi snakker altså om det viktige julesalget. Tilsvarende melder Foyles at papirboksalget har steget med hele elleve prosent sammenliknet med fjoråret. Samtidig har salget av e-bøker gått ned.

Dette kan selvsagt ha å gjøre med at det er morsommere å gi en innbundet bok med flott omslag eller fargerike illustrasjoner enn en link til et lesebrett. Også salget av Amazons lesebrett Kindle og Barnes & Nobles Nook har sunket dramatisk. Hva har skjedd?

Waterstone, som i løpet av 2015 skal åpne tolv nye bokhandler i England, henviser til at de har overlatt til lokale avdelingssjefer å ta seg av interiøret, utstillinger og dekor i bokhandlene og at dette nødvendigvis har vært til papirbokas fordel.

En bokhandel kan gjøre mye for å framheve papirbokas verdi som gjenstand. Man blir for eksempel ikke noen stor fan av e-bøker om man legger julehandelen til Tronsmos Bokhandel i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer