Les papirbøker sakte og gjør hjernen skarpere

I England er e-bok-salget på vikende front.

EKTE VARER: Papirbøker snakker mer til følelsene enn en tekst på en nettleser, viser undersøkelser. E-boka er på vikende front i britiske bokhandler. Her er ekte bøker i Kleivstua på Krokskogen, der Jørgen Moe bodde mens han skrev ned eventyrene.  Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
EKTE VARER: Papirbøker snakker mer til følelsene enn en tekst på en nettleser, viser undersøkelser. E-boka er på vikende front i britiske bokhandler. Her er ekte bøker i Kleivstua på Krokskogen, der Jørgen Moe bodde mens han skrev ned eventyrene. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kampen mellom papirbøker og e-bøker er ikke over. Markedet for elektronisk lesestoff har ikke utviklet seg så raskt som forventet. Snarere tvert imot. Britiske bokhandlere opplever en renessanse for papirboka.

Den store kjeden Waterstone rapporterer at salget av tradisjonelle bøker har steget med fem prosent den siste måneden. Vi snakker altså om det viktige julesalget. Tilsvarende melder Foyles at papirboksalget har steget med hele elleve prosent sammenliknet med fjoråret. Samtidig har salget av e-bøker gått ned.

Dette kan selvsagt ha å gjøre med at det er morsommere å gi en innbundet bok med flott omslag eller fargerike illustrasjoner enn en link til et lesebrett. Også salget av Amazons lesebrett Kindle og Barnes & Nobles Nook har sunket dramatisk. Hva har skjedd?

Waterstone, som i løpet av 2015 skal åpne tolv nye bokhandler i England, henviser til at de har overlatt til lokale avdelingssjefer å ta seg av interiøret, utstillinger og dekor i bokhandlene og at dette nødvendigvis har vært til papirbokas fordel.

En bokhandel kan gjøre mye for å framheve papirbokas verdi som gjenstand. Man blir for eksempel ikke noen stor fan av e-bøker om man legger julehandelen til Tronsmos Bokhandel i Oslo.

Er leserne allerede blitt mer nostalgiske og følelsesladde i forhold til «gammeldagse» bøker? Eller kanskje ser vi konturene av en gå-sakte-aksjon i samfunnet generelt, et motsvar til en teknologisk utvikling som stadig gjør oss raskere, mer effektive — og mer utslitte.

Det fins faktisk en «slow book»-bevegelse i USA. Man anbefaler 30—45 minutters lesning på papir daglig for å skjerpe hjernen og styrke evnen til å konsentrere seg. Lesere av papirbøker er dessuten mer empatiske vis-à-vis bokas eventuelt lidende personer enn de som leser på skjerm, viser forskningen. Og de sover bedre hvis de leser på papir før de legger seg.

Argumentene for e-boka er og blir fysiske. E-boka er lett å bære og tar mindre plass. Men den er samtidig preget av de ulempene skjermlesning har i sin alminnelighet; den frister lettere til å skanne tekster framfor å lese hver setning for seg, den er mer distraherende fordi skjermen også byr på fristelser til å hoppe inn på Facebook eller whatever og har dessuten ikke noe forhold til annet enn enkeltsider, ikke til boka som helhet.

Mens salgstall og lesevaner taler for seg, dukker stadig flere argumenter for papirboka opp fra akademisk hold. Forskeren Anne Mangen ved Lesesenteret på Universitetet i Stavanger har gjort undersøkelser som viser at forståelsen både for skjønnlitterære tekster og sakprosa er større hos dem som leser på papir.

Noe av forklaringen kan være fornemmelsen av papir, den sanselige forholdet mellom hånda og boka, lukten av trykksverte, opplevelsen av å ha oversikt over tykkelsen på materialet, noe som gjør innlevelsen lettere. Papir snakker mer til følelsene enn en skjerm gjør, skal vi tro disse undersøkelsen.

Forskere har også regnet ut at lesning er et utmerket middel til avstressing. Etter bare seks minutter med en boka, er stressnivået redusert med 68 prosent. Man får mindre hodepine av å lese en papirbok. Jevnlig lesning fører også til at sjansen for å få Alzheimer blir to og en halv ganger mindre. Husk det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer