MINDRE: Mindre karbohydrater, masse karbohydrater eller ingen karbohydrater?
Foto: Mette Møller / Dagbladet
MINDRE: Mindre karbohydrater, masse karbohydrater eller ingen karbohydrater? Foto: Mette Møller / DagbladetVis mer

Har ernæringsfysiologene gjort oss syke?

Vi har aldri hevdet at karbohydrater er farlige i seg selv. Det handler om mengde.

Meninger

Ernæringsfysiologene Thomas Olsen, Erik Arnesen og Vegard Lysne likte ikke at Kostreform for bedre helse i sin pressemelding til lansering av nye kostråd 5/1 skrev:

«Spesialist i indremedisin og leder av Kostreform, Erik Hexeberg, sier det slik: Du må være offentlig utdannet ernæringsfysiolog for å ikke forstå at diabetikere får høyt blodsukker av å spise sukker.»

Min erfaring, også fra 2014, er at ernæringsfysiologer anbefaler et kosthold rikt på karbohydrater (sukker) til pasienter med diabetes (sukkersyke).

Høyt blodsukker er forbundet med komplikasjoner og død hos diabetikere. Problemet er feilutdanning og myndighetenes retningslinjer.

Om du spiser 60 % av energien som druesukker (glukose) eller 60 % av energien som «grove» karbohydrater av typen grovbrød så er det like mange glukosemolekyler kroppen skal håndtere.

Ernæringsfysiologene hevder at Kostreform for bedre helse beskylder myndighetene for «fettfobi». Det var ifølge Dagbladet professor Svihus ved NMBU sin vurdering. Men vi er jo enige!

En mer alvorlig feilsitering er: «.. da karbohydrater angivelig er et næringsstoff vi ikke er tilpasset å spise». Det har vi jo ikke skrevet. At ernæringsfysiologer ikke begriper at det er et mengdespørsmål og ikke et enten/eller er overraskende.

Våre myndigheter har også erkjent at vi blir syke av å spise mye karbohydrater. I kostanbefalingene fra Helsedirektoratet fra mars 2014, finner en: «Det frarådes at fettinntaket begrenses til under 25 E% ...» Det betyr i realiteten at myndighetene fraråder et kosthold med mer enn 55-60 E% karbohydrater.

Ernæringsfysiologene mener at høy forekomst av sykdom ikke har noen sammenheng med myndighetenes råd fordi bare en prosent av befolkningen sier de følger rådene.

Første setning i konklusjonen i kostundersøkelsen Norkost-3 fra 2010-11 ifra Helsedirektoratet lyder derimot: «Undersøkelsen viser at befolkningens kosthold stort sett er i tråd med myndighetenes anbefalinger for kostens innhold av næringsstoffer.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.