DEBATT

Har ernæringsfysiologene gjort oss syke?

Vi har aldri hevdet at karbohydrater er farlige i seg selv. Det handler om mengde.

MINDRE: Mindre karbohydrater, masse karbohydrater eller ingen karbohydrater?
Foto: Mette Møller / Dagbladet
MINDRE: Mindre karbohydrater, masse karbohydrater eller ingen karbohydrater? Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ernæringsfysiologene Thomas Olsen, Erik Arnesen og Vegard Lysne likte ikke at Kostreform for bedre helse i sin pressemelding til lansering av nye kostråd 5/1 skrev:

«Spesialist i indremedisin og leder av Kostreform, Erik Hexeberg, sier det slik: Du må være offentlig utdannet ernæringsfysiolog for å ikke forstå at diabetikere får høyt blodsukker av å spise sukker.»

Min erfaring, også fra 2014, er at ernæringsfysiologer anbefaler et kosthold rikt på karbohydrater (sukker) til pasienter med diabetes (sukkersyke).

Høyt blodsukker er forbundet med komplikasjoner og død hos diabetikere. Problemet er feilutdanning og myndighetenes retningslinjer.

Om du spiser 60 % av energien som druesukker (glukose) eller 60 % av energien som «grove» karbohydrater av typen grovbrød så er det like mange glukosemolekyler kroppen skal håndtere.

Ernæringsfysiologene hevder at Kostreform for bedre helse beskylder myndighetene for «fettfobi». Det var ifølge Dagbladet professor Svihus ved NMBU sin vurdering. Men vi er jo enige!

En mer alvorlig feilsitering er: «.. da karbohydrater angivelig er et næringsstoff vi ikke er tilpasset å spise». Det har vi jo ikke skrevet. At ernæringsfysiologer ikke begriper at det er et mengdespørsmål og ikke et enten/eller er overraskende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer