Nei til salg av Norge

Ingress

Oslo, 20120823. Den Kuriske Landtunge. Reisereportase fra "Europas Sahara" og fiskelandsbyen Nida.
Skog. Plantet for å holde sanden på plass
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20120823. Den Kuriske Landtunge. Reisereportase fra "Europas Sahara" og fiskelandsbyen Nida. Skog. Plantet for å holde sanden på plass Foto:Nina Hansen / DagbladetVis mer
Meninger

Ingebrigt Steen Jensen, høylytt aktør både på fotballtribunen og i samfunnsdebatten, vil ha en folkelig mobilisering mot salg av statlige selskaper og eiendommer. Bakgrunnen er at regjeringen har begynt utsalg og nedsalg av flere foretak og aksjeposter, og at det er konkrete planer om langt mer. På lista står bl.a. Statskog, Flytoget, eiendomsselskapet Entra, samferdselsforetaket Mesta, SAS og flere. Statens interesser i havbruksselskapet Cermaq er allerede avtalt solgt til japanske interesser. Et kinesisk selskap har signalisert at det kan tenke seg å kjøpe flytoget. Steen Jensen vil hente fram et gammelt slagordet fra EU-kampen: Nei til salg av Norge. Han tror det er bred og tverrpolitisk motstand mot regjeringens planer.

Det har han mest sannsynlig rett i. En viktig grunn er at regjeringen ikke har noen overbevisende grunner til å selge aksjene. Staten
trenger ikke pengene, og det er lite som tyder på at innslaget av statsaksjer hemmer selskapenes utvikling. Motivet er politisk: Statens eierandel i norsk næringsliv bør reduseres. Det er i og for seg ingen dårlig idé. Det statlige innslaget i norsk økonomi er meget høyt sammenliknet med andre land. Problemet er at regjeringen ikke har noen plan eller strategi for et nasjonalt, privat eierskap. En vesentlig del av det som legges ut for salg vil derfor bli plukket opp av utenlandske finansinteresser uten noen spesiell tilknytning til Norge.

En slik utvikling vil være bekymringsfull fordi vi ser at private, norske eiere også er på selgersiden. Norske kapitalister skyr i økende grad risikoen innen industri og skipsfart, og satser heller på eiendom, varehandel og finans. Til sammen utgjør dette et betydelig problem. Ikke fordi utenlandsk eierskap i seg selv er et onde. Vi skal være attraktive for utenlandsk kapital, samtidig som vi selv investerer ute. Samtidig må landet ha en strategi for eierskap i våre hovednæringer og når det gjelder de sentrale naturressursene. Det handler ikke om å vifte med flagget, men om frihet til å gi landet en økonomisk og politisk utvikling vi selv har innflytelse over.

Man skulle tro at de to høyrepartiene som nå styrer landet ser behovet for en eierklasse som har aktiv tilknytning til Norge og norske
institusjoner. Slik er det ikke. I stedet vil den selge viktige foretak på auksjon til høystbydende. Det er å styre landet mot posisjonen som klientstat.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.