DEBATT

Ice, ice baby

Regjeringen er så handlekraftige at de kan styre naturlovene.

BITTELITT: Iskanten har flyttet seg, sa Erna Solberg og utvidet grensa for oljeutvinning.
BITTELITT: Iskanten har flyttet seg, sa Erna Solberg og utvidet grensa for oljeutvinning. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen er så handlekraftige at de kan styre naturlovene. De begynner med iskanten, snart flytter de også tregrensa og opphever tyngdekraften, til beste for norsk økonomi.

Tirsdag kom nyheten om at klimaminister Tine Sundtoft har flyttet iskanten nordover. Siden samarbeidsavtalen med KrF og Venstre forbyr oljeboring «ved iskanten», har de mørkeblå like godt flyttet grensa for hvor iskanten defineres, og i samme slengen åpna en haug nye områder for oljeindustrien. Solberg og co kunne neppe funnet en bedre måte å signalisere at de driter i både klima og miljø, og gjerne vil gå baklengs inn i framtida.

«Iskanten», om du skulle lure på det, er overgangen mellom åpent hav og havis, og det Tine Sundtoft har tegna på kartet, er det området i Barentshavet hvor det arktiske isdekket begynner. Norsk Polarinstitutt beskriver iskantsonen som et noen titalls kilometer bredt belte, men det er vanskelig å definere siden størrelsen varierer og området flytter seg sammen med isutbredelsen gjennom året. Grunnen til at dette området er så viktig, er at det skjer en enorm biologisk produksjon nettopp her, spesielt i vårhalvåret: En intens produksjon av planteplankton og isalger, som gjør mye av det rike fiske- og dyrelivet i Arktis mulig. Den nye foreslåtte iskantgrensa er nord for naturreservatet Bjørnøya, som vil bli enda mer utsatt for oljesøl hvis plattformene kan rykke stadig nærmere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer