KOMMENTARER

Historien som ikke slipper

Hundre år gamle avgjørelser former nyhetsbildet og skaper mistenksomhet i samfunnet. Det er et tegn på at historie bør tidligere inn i skolen.

RETTE LINJER: Sykes-Picot-avtalen fra 1916 var en hemmelig plan for hvordan Storbritannia og Frankrike skulle få forskjellige innflytelsessoner i Midtøsten dersom de skulle beseire det ottomanske riket under 1. verdenskrig. Linjen ble utgangspunkt for etableringen av det moderne Syria og Irak, og har fått store konsekvenser. Foto: The National Archives / MPK1-426.
RETTE LINJER: Sykes-Picot-avtalen fra 1916 var en hemmelig plan for hvordan Storbritannia og Frankrike skulle få forskjellige innflytelsessoner i Midtøsten dersom de skulle beseire det ottomanske riket under 1. verdenskrig. Linjen ble utgangspunkt for etableringen av det moderne Syria og Irak, og har fått store konsekvenser. Foto: The National Archives / MPK1-426. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hva vil elever i den norske skolen ha mest bruk for, til neste år, eller lenger frem i tid? De mest andaktsfylte ordene har i det siste vært grunnleggende ferdigheter. Norsk, matematikk og engelsk er fagene elevene testes i, som er grunnlag for sammenligninger internasjonalt, og som prioriteres høyest - av gode grunner. Men det kan innebære en nedprioritering av de andre fagene, de som gir kontekst og bakgrunnsviten: samfunnskunnskap og historie.

Samfunnsfag, som omfatter historie, er ikke obligatorisk ved lærerutdanningene. Men i en mørbanket verden kan slike kunnskaper være med på å hjelpe de som vokser opp å se verden ikke som et kaotisk nå, ikke som en lang lidelseshistorie der rollene som undertrykker og offer er gitt, men som et foreløpig resultat av en menneskelig og feilbarlig prosess.

Norske elever forventes å forholde seg til historie allerede fra første klasse av. Men nyere historie kommer ikke ordentlig inn på læreplanen før på ungdomstrinnet, som en del av en vidtfavnende paraply som også omfatter samfunnsfag og geografi.

Prosessene som er nærmest knyttet til nyhetsbildet, kolonihistorie på 1800-tallet og internasjonale konflikter på 1900- og 2000-tallet, er to små punkter på en lang liste kompetansemål, i et fag som har få undervisningstimer. Kanskje bør dette stoffet presenteres for elevene tidligere og tydeligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer