KOMMENTARER

Verre enn verst i Hellas?

En valgseier for Syriza i Hellas søndag er det verste som kan skje, advarer EU-lederne. Da kan de få noe som er verre enn verst, skriver Einar Hagvaag.

VENDEPUNKT: Lederen av venstreforbundet Syriza, Alexis Tsipras, kan bli neste statsminister i Hellas. Valget er et vendepunkt for landet, uansett utfall, og følges i spenning over hele EU. Foto: AFP / Scanpix / ARIS MESSINIS
VENDEPUNKT: Lederen av venstreforbundet Syriza, Alexis Tsipras, kan bli neste statsminister i Hellas. Valget er et vendepunkt for landet, uansett utfall, og følges i spenning over hele EU. Foto: AFP / Scanpix / ARIS MESSINIS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Grekerne går, uten tvil, til et historisk valg søndag. Skal vi tro EU-lederne så er det et valg hvor grekerne avgjør sin skjebne i eller utenfor euro-samarbeidet. Skal vi også tro en del politiske analytikere kan de avgjøre skjebnen til hele euro-samarbeidet og kaste det ut i krise og sammenbrudd. Drama kan det bli, men vi får se.

Venstrepartiet Syriza under Alexis Tsipras leder på alle meningsmålingene, med opptil 34,7 prosent støtte fra velgerne. Statsminister Antonis Samaras, som man i EU håper å få gjenvalgt, og hans konservative Nytt Demokrati (ND) ligger mellom 3 og 4,5 prosentpoeng bak. Hvem som blir størst er særdeles viktig i Hellas fordi det største partiet får ytterligere 50 seter blant de 300 i Parlamentet som et «styringstillegg».

Hvis målingene får rett vil Syriza stå på dørstokken til reint flertall, med opptil 147 av de 300 setene i salen. De trenger 151. Nå har Tsipras satt inn en kraftig sluttspurt for å overbevise de 11 prosent av velgerne som ikke har bestemt seg og for å unngå hjernerystende puslespill etterpå.

Tsipras lover å holde statsbudsjettet i balanse, i et forsøk på å berolige både EU og engstelige grekere, som i desember tok ut sine euro fra bankene. Han lover å ikke treffe «ensidige» tiltak overfor EU. Han vil forhandle, men advarer: «Stans innstrammingene før de dreper det greske demokratiet!». Dersom ikke de progressive og demokratiske kreftene endrer EU, vil Marine Le Pen og ytre høyre gjøre det, sier han også. I et kryssende budskap sier Le Pen at hun vil glede seg over en seier for Syriza.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer