DEBATT

Miljøbyen Oslo

Høyre vil lede an i det grønne skiftet i hovedstaden.

Bussene i Oslo  skal innen 2020 være klimanøytrale, skriver leder i Oslo høyre og byrådsleder i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Bussene i Oslo skal innen 2020 være klimanøytrale, skriver leder i Oslo høyre og byrådsleder i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Oslo har som visjon at vi skal være en av de mest miljøvennlige byene i verden. Høyre leder an i det grønne skiftet i hovedstaden, og resultatet skal være en enda bedre by med høyere livskvalitet og lavere utslipp.  

Omstilling trenger ikke være slutten på noe godt. Det kan like gjerne være starten på noe bedre. Klimautfordringen er global, men den må løses lokalt. Verdens byer står for 70 prosent av verdens utslipp. Byene er en del av problemet, men også en del av løsningen. Det er miljøvennlig å bo i by. Høyre skal sørge for at det blir enda mer miljøvennlig i fremtiden.  

Oslo kjøper varer og tjenester for over 17 milliarder hvert eneste år. Vi bygger nye skoler og barnehager, bestiller busser og ferger og kjøper nye tjenestebiler til offentlige virksomheter. Stiller vi strenge miljøkrav ved innkjøp bidrar vi både til bedre bymiljø, lavere klimagassutslipp og vi legger til rette for nye grønne arbeidsplasser. Slik kan vi ta markedet i bruk i miljøets tjeneste.   Alle nye kommunale bygg og større rehabiliteringer oppføres i dag med passivhusstandard. Det gir lavere driftskostnader og minimerer energiforbruket. Bussene i Oslo skal innen 2020 være klimanøytrale. Fordi Oslo i dag har et kretsløpsbasert avfallssystem, går avfallsmengden per person ned. Allerede i dag går svært mange busser på miljøvennlig drivstoff, som for eksempel biogass produsert fra kloakkslam eller husholdningenes eget matavfall. Hele Oslos bilpark er i ferd med å bli skiftet ut med elektriske biler eller andre miljøvennlige alternativ. Kommunen går foran med et godt eksempel.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer