Hegge mot Kringlen - gamle kamphaner våkner til nytt liv

Årets første bokslakt har lange tradisjoner.

VITTIG HUND: Per Egil Hegge er en lattervekkende formuleringskunstner. Spørsmålet er om han bør anmelde bøker skrevet av folk han har hatt et langvarig, konfliktfylt forhold til, som for eksempel professor emeritus Einar Kringlen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VITTIG HUND: Per Egil Hegge er en lattervekkende formuleringskunstner. Spørsmålet er om han bør anmelde bøker skrevet av folk han har hatt et langvarig, konfliktfylt forhold til, som for eksempel professor emeritus Einar Kringlen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et gammelt jungelordtak i norsk presse lyder slik: «Per Egil Hegge husker bedre enn tusen elefanter.» Å legge seg ut med Hegge har ikke vært å anbefale. I så fall ville du få det tilbake. Kanskje ikke i morgen, kanskje ikke i neste uke, kanskje ikke engang neste år. Men han vet hvor du bor.

Selv har jeg et par ganger glemt å passe meg og angrepet min avisnabo i Akersgata relativt kraftig. Men Hegge viste seg å innse når han hadde en tapt sak.

Vi omgås som venner. Med sine kunnskaper, sitt vidd og sin innfult trønderske sjarm er han hyggelig å være sammen med. Han har til og med gitt meg god kritikk for en bok jeg skrev.

Det er noe annet med Einar Kringlen (83), nestoren i norsk psykiatri. Han bør passe seg. På Vidarforlaget utga han rett før jul nærmest i all hemmelighet boka «Sykdom og politisk lederskap». Den kjøpte Per Egil Hegge (74) straks.

I en debatt i TVs Aktuelt forklarte han at han hadde brukt 300 kroner på den (han er antagelig blitt lurt, utsalgsprisen er bare kr. 299,-) og lest den. Sist søndag kom resultatet i Aftenposten: Et sjuspaltet oppslag, der Kringlen avskrives enhver ære.

Det er neppe noen som tror kulturredaktør Sara Sørheim når hun i Dagsnytt Atten forsøker å forklare at det var redaksjonen som ba Hegge anmelde boka. Det er lettere å forestille seg at Hegge tilbød seg dette oppdraget hvoretter man takket ja. Og hvorfor ikke? Det fins knapt noe bedre stoff enn en tøylesløs slakt.

Aktuelt på NRK 2 var straks på pletten. Programleder Ole Torp framsto nærmest som en boksedommer mens de to gamle kjempene sirklet hverandre inn. Hva var dette? Det store publikum sitter vindblåst tilbake.

Anders Heger kalte i Dagsnytt Atten Hegges anmeldelse for «en personlig vendetta» (Sørheim måtte medgi at den var «skarp»), men i så fall hvorfor?

Her er et kort sammendrag: I 1998 korrigerte indremedisineren Jan Solem noe Hegge hadde skrevet om president John F. Kennedys helse med ordene: «Hegge skriver nå så mye tull, han... Jeg foreslår en ny tommelfingerregel for Hegge, når skrivekløen driver ham som verst: Hvis du ikke er ordentlig kjent med det stoffet du har tenkt å skrive om, så ikke skriv!»

Einar Kringlen vred kniven rundt med ordene: «Hegge er ikke medisiner, selv om han iblant kan gi inntrykk av det

I 2010 havnet Kringlen i Hegges språkspalte, for et tilfelle av «eiendommelig norsk». Allerede våren 2011 utløste Hegge en debatt om rettspsykiatri, som førte til et kraftig ordskifte, blant andre med Einar Kringlen. Ordet «upålitelig» ble hivd fram og tilbake som usikrede granater.

Debatten fortsatte for full styrke etter 22. juli-rettssaken. Hegge fulgte opp med boka «De suverene» (2012) der han raljerer videre med sine meningsmotstandere. Det er ikke vanskelig å tenke seg at den nye boka til Kringlen ble den rene godteposen for Hegge, særlig etter at han fant hele fem faktafeil.

«Alt han har skrive om meg, er stort sett fri fantasi,» konkluderer Kringlen som beklager at Hegge «skeiar ut når han går til åtak på folk han ikkje likar».

Professoren har i hvert fall fått oppmerksomhet. For alt vi vet, blir boka hans årets første bestselger.

STADIG DEBATT: Professor emeritus Einar Kringlen har vært i diverse konflikter med Per Egil Hegge av og på siden 1998. Han mener det er uetisk når Aftenposten lar Hegge anmelde hans nyeste bok. Foto:Truls Brekke/Dagbladet
STADIG DEBATT: Professor emeritus Einar Kringlen har vært i diverse konflikter med Per Egil Hegge av og på siden 1998. Han mener det er uetisk når Aftenposten lar Hegge anmelde hans nyeste bok. Foto:Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer