KOMMENTARER

Med pensel som våpen

Krigens skygge forfølger oss. I morgen åpnes en stor utstilling på Kunstnernes Hus i Oslo.

VIKTIG UTSTILLING: Kari J. Brandtzæg er kurator for «Krigens skygge» som åpner i morgen. Her foran et maleri signert den evige kommunist, Arne Ekeland fra Bøn, avdeling Eidsvoll. Foto: Tom Stalsberg
VIKTIG UTSTILLING: Kari J. Brandtzæg er kurator for «Krigens skygge» som åpner i morgen. Her foran et maleri signert den evige kommunist, Arne Ekeland fra Bøn, avdeling Eidsvoll. Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Men, først en snøball inn i det helvete som nå pågår rundt satire. Hvor feige er vi egentlig? Vi som snubler rundt i grammatikken eller som maler eller tegner? Feige? Vi, nei vet De hva.

Samtidig, vet du/De hva Per Krohg (1889- 1965) utga i 1919? Jo, ei bok med 40 satiriske tegninger om første verdenskrig kalt «Krigens ansikt».

Krohgs fabelaktige tegninger kan beskues sammen med 150 verker av 27 kunstnere.

Blant dem er Henrik Sørensen (1882- 1962), han som mente kunstneren hadde et spesiell forpliktelse til å reagere mot urett og lidelse, men hans pasifistiske engasjement ble sett som utopisk og naivt svermeri på 1930-tallet. Flere av hans antikrigsverk fra mellomkrigstida er sentralt plassert på Huset i Wergelandsveien. Naivt svermeri? Hørt noe liknende i det siste forresten? Garantert. Tåkefyrstene lever, og ånder.

Utstillingens hovedbanner er «Krigens skygge», og i tillegg til Sørensen vises malerier av Reidar Aulie (1904- 1977), Willi Midelfart, Kai Fjell (1907- 1989) og Arne Ekeland (1908- 1994).

Vi skal ei heller glemme fotografier av aktivisten Nanna Broch (1879- 1971) fra slummen i Kristiania og plakater fra Østkantutstillinga på Ankertorget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer