DEBATT

Ikke skyld på muslimene, Storhaug

15 prosent av alle nordmenn har antisemittiske holdninger.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hege Storhaug skriver om det «nye» jødehatet i Europa, og prøver å legge skylden over på religionen islam (Dagbladet.no, 28. januar). Storhaug viser til hatuttalelser og vold mot jøder begått av folk med muslimsk bakgrunn. Det er ikke å benekte at det finnes et visst hat mot jøder og Israel blant noen muslimer i Europa. Men å trekke den konklusjon at religionen islam forfekter jødehat, er fullstendig feil. Helt galt bærer det også av sted når Storhaug later til å mene at det er muslimske europeere som er bærere av det nye jødehatet i dagens Europa. Jødehatet i Europa har en over tusen år gammel historie. Holocaust var kulminasjonen av dette hatet, men det har også vært mindre holocaust mot jøder i Europa før dette. Hvilken garanti har jødene for at dette ikke kan skje igjen? Menneskerettighetsorganisasjonen Anti-Defamation League rapporterer at 24 prosent av vesteuropeere har antisemittiske holdninger. For Norge er tallet 15 prosent. Det er maks 3 til 4 prosent muslimer i Norge. Do the math!

Mye av jødehatet blant muslimer skyldes Israel/Palestina-konflikten. Jødehatet i Europa sitter mye dypere. Den katolske kirken har bidratt mye her. Også Martin Luther var en innbitt jødehater.

Det er riktig at det i en periode var konflikt med noen av jødene i Arabia. Ved et tilfelle ble muslimene forrådt av en jødisk stamme, som brøt pakten med muslimene og allierte seg med mekkanerne mens en krig pågikk. Da fulgte en fordømmelse av slike handlinger i Koranen. Men verken Koranen eller Profeten preket hat mot jøder. Slik gudfryktige muslimer er lovet frelse i Koranen, slik er også gudfryktige jøder lovet frelse i Koranen (se f.eks. sure 2, vers 62/63). Samtidig var det flere jøder som kjempet sammen med muslimene. Og Profeten sa selv til sine disipler da en jøde sine følelser var blitt såret: «Ikke si at jeg er større enn Moses!». En gang gikk et gravfølge forbi Profeten Muhammad. Profeten reiste seg av respekt. Disiplene sa at dette var gravfølget til en jøde. Profeten svarte: Var han ikke et menneske?

Det var til den muslimske sivilisasjonen jødene strømmet etter det muslimske Spanias fall, da Europa igjen fikk muligheten til å forfølge jødene. Gjennom hundrevis av år har jøder bodd i muslimske land. Dessverre er det ikke slik lenger nå, men det skyldes i hovedsak den betente konflikten rundt Israel og Palestina.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer