Takk til Anniken Huitfeldt

20 prosent av alle barn fjernes ved abort.

BEKYMRET: Anniken Huitfeldt (Ap) tar til orde for nye tiltak for å heve fødselstallene i Norge.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BEKYMRET: Anniken Huitfeldt (Ap) tar til orde for nye tiltak for å heve fødselstallene i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Debattinnlegg

Det er flott at Anniken Huitfeldt foreslår tiltak for å redusere fødselsunderskuddet i Norge.

Det som ikke nevnes, og som få tør å snakke høyt om, er at 20 prosent av alle barn fjernes ved abort. Det tilsvarer mellom en og to skoleklasser hver dag. Her mangler mye forskning om hvilke konsekvenser dette har, ikke bare for kvinnene men også for samfunn og næringsliv. Det er snakk om store ressurser som går tapt.

Det er gledelig at tenåringsabortene de siste årene har gått noe ned. Kanskje fordi flere tenåringsjenter har stått fram og fortalt sine historier om et sterkt press fra fastlege og familie til å ta abort. Da er det i hvert fall ikke «selvbestemt abort», men for mange en vond opplevelse som kanskje henger i resten av livet.

Flere kvinner har stått fram og fortalt at de angrer på at de tok abort. Barnet de bar på var kanskje ikke mer verd enn bare noen få minutters avgjørelse på et legekontor. Hadde ikke disse kvinnene fortjent en reflektert lege som i større grad så verdien i barnet de bar på, og som også kunne hjelpe med å se mulighetene til å ta vare på både seg selv og barnet?

I 70-årene var det mange som kjempet hardt for selvbestemt abort. Men når en ser konsekvensene så er det vanskelig å tro at de så for seg en lov som skulle legalisere å fjerne 20 prosent av alle barn i Norge. Og det var neppe heller dette som var lovens intensjon.

Arbeiderpartiet skriver på sin hjemmeside at «Arbeiderpartiet har en stolt tradisjon i kampen for selvbestemt abort». Men heller ikke i AP er alle like stolte lenger over en lov som snart har fjernet like mange som bor i Oslo. Mange gremmes over det store misbruk av den frihet abortloven var ment å gi.

De aller fleste av disse flotte barna kunne vært tatt godt vare på og fått en trygg og god oppvekst. Men få tør å snakke høyt om dette, for det er lov å ta abort i Norge. Dagens abortlov skaper en holdning om at det er greit å fjerne et gryende liv, det er en rettighet, velsignet av kirkens unnfallenhet og taushet. Det er fint at vi får dyrepoliti, men kanskje de ufødte barna også trenger bedre beskyttelse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.