DEBATT

Storhaugs stygge slagside

Hat er forferdelig, uansett hvem det kommer fra og uansett hvem det er rettet mot.

LEDER  i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, er ikke bare redd for hatet mot jødene, men også det hatet som andre minoritetsgrupper trues av.
LEDER i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, er ikke bare redd for hatet mot jødene, men også det hatet som andre minoritetsgrupper trues av. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som Hege Storhaug tillater jeg meg å være personlig. Holocaust er en av de primære årsakene til at jeg arbeider mot rasisme. Jeg er av den oppfatning at alle som deler genetisk materiale med overgriperne — og det gjelder altså oss alle — har vår største utfordring som mennesker i konsentrasjonsleirene. I menneskehetens lange historie fylt med overgrep er det likevel slik at Holocaust må påvirke hele vår oppfatning av oss selv som art. Vi trodde vi kunne sivilisere oss bort fra hatet. Det var feil.  

Hege Storhaug er redd for hatet mot jøder. Det er jeg også. Men jeg er også redd for hatet mot muslimer. Og jeg er redd for hatet mot romfolk. Jeg forferdes av den brutale torturen av og drapet på jødiske Ilan Halimi i Frankrike i 2006. Jeg forferdes av drapet på den gravide muslimske kvinnen Marwa El-Sherbini i en tysk rettssal i 2009; hun ble stukket ned foran sin mann og lille sønn av en etnisk tysk gjerningsmann som hatet muslimer. Jeg forferdes av drapet på muslimske Mahmed Jamal Shirwac i Trondheim i 2008; familiefaren ble drept med tretten skudd — ett av dem i panna — av en etnisk norsk gjerningsmann som hadde skrevet en lapp om at noe av det han ønsket å gjøre i løpet av livet, var å drepe en muslim. De siste to drapene er hendelser Storhaug selvsagt styrer utenom når hun gjør opp hatets regnskap.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer