DEBATT

Speiderne og tungtvannsaksjonen

Å sette likhetstegn mellom speiderbevegelsen og nazismen er en stor feilslutning.

SPEIDER: Flere av heltene fra tungtvannsaksjonen var tidligere speidere. Bildet er fra markeringen på 70-årsdagen. Æresgjest under markeringen var den siste gjenlevende av tungtvannssabotørene, Joachim Rønneberg. Her sammen med General Sir Richard Shirreff (t.v.) og forsvarssjef Harald Sunde (t.h.).
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
SPEIDER: Flere av heltene fra tungtvannsaksjonen var tidligere speidere. Bildet er fra markeringen på 70-årsdagen. Æresgjest under markeringen var den siste gjenlevende av tungtvannssabotørene, Joachim Rønneberg. Her sammen med General Sir Richard Shirreff (t.v.) og forsvarssjef Harald Sunde (t.h.). Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Så er NRKs seersuksess «Kampen om Tungtvannet» over. Men kampen om sannheten om speiderbevegelsen og nazismen er ikke over. Flere tungtvannssabotører var speidere. Ny forskning hevder at mange speidere naturlig gikk over til Nasjonal Samlings Ungdomsfylking, fordi de begge hadde et militært opphav. Å sette likhetstegn mellom speiderbevegelsen og nazismen er en stor feilslutning som ikke må få slå rot i den norske offentligheten. Speiderbevegelsen tok avstand fra nazismen og er i dag verdens største fredsorganisasjon for barn og unge.

De avdøde blant tungtvannsabotørene med speiderbakgrunn: Knut Haugland, Fredrik Kayser og Kasper Idland, i tillegg til oberst John Skinner Wilson (senere mangeårig leder for verdensspeiderforbundet) hadde antagelig snudd seg i graven over professor i idéhistorie Espen Schaanning (UiO) påstand om at det var naturlig for en speider å havne i NS (ny bok som sammenligner Norges Speidergutt-Forbund og Nasjonal Ungdomsfylking i Klassekampen 16.01.15). Den fjerde, nålevende Joachim Rønneberg vil med all sannsynlighet fnyse av utsagnet.

Professor Schaaning hevder at siden begge bevegelser hadde et militært opphav og tenkning, med vekt på disiplin og ordre, var det naturlig å havne i Ungdomsfylkingen. Videre at konsentrasjonsleirenes massedrap var mulig på grunn av at idealborgeren var lik en god soldat som adlød ordre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer