DEBATT

Oppdiktede fakta

Mye av debatten om islam, innvandring og integrering drives fram av falsk kunnskap.

- KAN IKKE TAS SERIØST: Hege Storhaug kommer med uhyrlige påstander, men å ta dem seriøst blir simpelthen feil, skriver Shoaib Sultan.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- KAN IKKE TAS SERIØST: Hege Storhaug kommer med uhyrlige påstander, men å ta dem seriøst blir simpelthen feil, skriver Shoaib Sultan. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mangelen på kunnskap blir ofte trukket frem som en viktig forklaringsårsak for antimuslimske holdninger. Dette er i en viss forstand feil. Mange «vet» mye, men det de vet, er ofte både upresist, fantasifullt og direkte konspiratorisk.

Problemet er dermed kvaliteten på kunnskapen, og tilstedeværelsen av konspirasjonsteorier, som Eurabia-konspirasjonen. Enkelte synes å ha bestemt seg i forkant for at muslimer er en trussel, for deretter å lete møysommelig etter «fakta» som kan bekrefte dette synet. Da blir terskelen lav for å omfatte sludder. Jeg vil ta tak i noen spesifikke eksempler for å belyse hva jeg mener.

Noen ganger handler det om ren og skjær uredelighet. Et eksempel på dette er da Avinor nylig annonserte at de ønsker å innføre bompenger for drosjer som skal plukke opp passasjerer ved flyplassene på Sola og på Flesland. Planen gikk ut på at drosjene må betale 30 kroner hver gang de skal transportere en flypassasjer. For å unngå trafikkaoset på flyplassen, skal drosjene bli ledet inn i et drosjedepot med bomavgift, og så vente på grønt lys før de får plukket opp passasjerene. Tanken var at dette skal bedre opplevelsen for passasjerene og skape et bedre system.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer