DEBATT

Når norsk krigsmateriell blir brukt mot sivile i Gaza, er det noe galt med regelverket.

Det bør Stortinget rette opp i når de nå behandler stortingsmeldingen om eksport av forsvarsmateriell.

Nabolaget  i Khan Younis i Gaza, hvor den amerikanskproduserte, men norskeide M-72-panservernraketten brukt av israelske styrker, ble funnet.
Nabolaget i Khan Younis i Gaza, hvor den amerikanskproduserte, men norskeide M-72-panservernraketten brukt av israelske styrker, ble funnet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Stortingsmeldingen om eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2013 er oppe til høring i Utenriks- og forsvarskomiteen 6. februar. Meldingen gir en oversikt over forsvarsrelaterte varer og tjenester Norge har eksportert i løpet av fjoråret. Men det er store huller i regelverket som ikke nevnes i meldingen.

Norge tillater ikke salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig, borgerkrig eller risiko for krig. Likevel blir norsk krigsmateriell brukt mot sivile i Gaza. Dette skjer både gjennom at land vi eksporterer til, først og fremst USA, selger disse varene videre til Israel, og gjennom at norske våpenprodusenter i utlandet eksporterer direkte til Israel.

Norskeide bedrifter i utlandet er nemlig ikke underlagt norsk eksportpolicy. Statseide Nammo produserer rakettkasteren M72 i Arizona. I 2009 ble 5 500 M72-raketter fra Nammo eksportert til Israel. I sommer dokumenterte Dagbladet at norske M72-raketter ble brukt under krigen mot befolkningen på Gaza, hvor 2 205 mennesker mistet livet.

At norsk krigsmateriell blir brukt av en okkupasjonsmakt mot en befolkning under en hard blokade er uakseptabelt. Når Stortinget skal behandle årets melding om eksport av forsvarsmateriell bør det gis klare signaler om at norske våpenfabrikker i utlandet forventes å følge de samme kravene til eksportforbud til Israel som om bedriftene hadde operert fra Norge. Når det gjelder Nammos eksport til Israel kan dette ryddes opp i umiddelbart, da staten selv eier 50 % av aksjene i selskapet. Norske myndigheter må også begynne å kreve reeksportklausuler, det vil si garantier for at norsk krigsmateriell ikke ender opp i Israel og andre steder hvor krig pågår eller truer.

Kontrollen over norsk våpeneksport har alvorlige svakheter. Nå bør Stortinget gripe sjansen og tette hullene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer