KOMMENTARER

I eventyrland

Et meslingutbrudd i Disneyland i California avslører hvordan noen politikere er villige til å gamble med barns helse for å score politiske poenger.

VONDT, MEN GODT: Amerikanske leger oppmuntrer foreldre til å la barna vaksinere mot meslinger etter et alvorlig utbrudd som knyttes til Disneyland i California. Epidemien har spredd seg til flere delstater i USA. Foto: AFP / NTB Scanpix
VONDT, MEN GODT: Amerikanske leger oppmuntrer foreldre til å la barna vaksinere mot meslinger etter et alvorlig utbrudd som knyttes til Disneyland i California. Epidemien har spredd seg til flere delstater i USA. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Meslingutbruddet i år kom overraskende. Sykdommen har praktisk talt vært utryddet i USA etter at myndighetene begynte å vaksinere barn. Nå har imidlertid Center for Disease Control and Prevention (CDC) registrert mer enn 100 tilfeller i 14 delstater hittil i år. De fleste knyttes til Disneyland. Situasjonen har samtidig virvlet opp en debatt om vaksinering av barn.

Da den sannsynlige republikanske presidentkandidaten Chris Christie ble spurt om foreldre bør få barna sine vaksinert mot meslinger, svarte han at det måtte være et til dels «frivillig tiltak». En annen mulig republikansk presidentkandidat, Rand Paul, som også er legeutdannet, gikk lenger og gjorde det klart overfor CNBC at han synes alle former for vaksinering bør være frivillig og at det er «et spørsmål om frihet». Før dette tok også flere kjendiser med skuespiller Jenny McCarthy i spissen til orde mot vaksinering. Dessverre er det hele en suppe av feilaktige medisinske påstander, og politikere som ser ut til å fiske etter konservative og religiøse velgere.

Et av vaksinemotstandernes hovedargumenter er at vaksinering kan føre til autisme. Det finnes det ingen beviser for. Tvert imot har American Academy of Pediatrics lagt fram en liste med 40 studier som ikke har funnet noen sammenheng. Noen vaksinemotstandere hevder også at vaksiner kan overlesse barns immunsystem. Det tilbakevises blankt av blant andre CDC og den vitenskapsbaserte organisasjonen Institute of Medicine. Noen vaksinemotstandere hevder videre at såkalt naturlig immunitet, altså den som oppnås ved å få sykdommen, er bedre. Det stemmer heller ikke. Tvert imot viser studier at immunitet gjennom vaksiner er like god.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer