DEBATT

En dystopi med mulige lysglimt

Alle som får støtte fra Kulturrådet skal betale utstillingsvederlag etter kriteriene i Avtalen om utstillingsvederlag. Men Norsk kulturråd gjør ikke tilskuddsmottakerne oppmerksom på at vederlag skal betales.

LITE PENGER TIL INNKJØP: I 2013 hadde samtidsavdelingen i Nasjonalmuseet 4,2 millioner til innkjøp, og 24,8 millioner kroner til personalkostnader.

Foto: Berit Roald / Scanpix .
LITE PENGER TIL INNKJØP: I 2013 hadde samtidsavdelingen i Nasjonalmuseet 4,2 millioner til innkjøp, og 24,8 millioner kroner til personalkostnader. Foto: Berit Roald / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da Vigdis Moe Skarstein overrakte utredningen om kunstnerøkonomi til kulturminister Thorhild Widvey, understreket hun følgende: «Kunstnere er en sektor i samfunnet på linje med andre». Under Kulturrådets årskonferanse fastslo hun at visuell kunst kommer dårligst ut. Det meste har gått til institusjonene. Slik sett er det ingen overraskelse at kunstnernes inntekter er synkende.

Utrederen med fartstid som styreleder i Norsk kulturråd (2001-2009), kom også med en annen beskjed. «De offentlige institusjonene utgjør et marked.» Hvis den uttalelsen hadde vært retningsgivende, burde utredningen fremmet andre anbefalinger for visuelle kunstnere.

Markedet omtales sjelden som noe positivt i sammenheng med visuell kunst.

Men det er her dystopiens kilde har sitt utspring. Og det er her problemene kan finne sin løsning. Moe Skarstein er på sporet: Staten etterspør kunst av høy kvalitet. Staten utdanner kunstnere som kan imøtekomme behovet. Og Staten oppretter og støtter institusjoner som skal formidle kunst som lever opp til kvalitetskravet. Staten skaper et, i hovedsak, ikke-kommersielt marked.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.