DEBATT

«Fifty Shades of Grey» sprer myter som ikke stemmer

Bokserien og filmen skaper hodebry for oss i det aktive BDSM-miljøet.

Jamie Dornan  og Dakota Johnson  spiller hovedrollene i den nye filmatiseringen av bokserien «Fifty Shades of Grey».
Jamie Dornan og Dakota Johnson spiller hovedrollene i den nye filmatiseringen av bokserien «Fifty Shades of Grey». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bokserien - og nå snart filmen - «Fifty Shades of Grey» skaper hodebry for oss som er aktive i BDSM-miljøene i Norge. På den ene sida er det hinsides enhver tvil at den massive interessen for bøkene har bidratt mye til at flere har våget å utforske sine interesser for ulike typer BDSM.

BDSM-miljøene har opplevd større tilstrømming, og det har vært flere som har oppsøkt kunnskap. Medieoppmerksomheten har også bidratt til å bygge ned fordommer og stigma knyttet til å være kinky.

På den andre sida er bøkene rett og slett grufulle som kilde til kunnskap om BDSM, og formidler en del mildt sagt problematiske holdninger. Dette har gjort at kink-miljøer i mange land har reagert på fenomenet med en stor (og sunn) porsjon skepsis. Forholdet mellom Christian Grey og Anastasia Steele er et skoleeksempel på absolutt alt du IKKE bør gjøre, om du vil utforske den spennende og givende verdenen BDSM kan være.

La oss starte med tittelkarakteren, Christian Grey. I følge ham selv er han en «erfaren dominant». Like fullt opptrer han, som Olaf Moriarty Solstrand godt formulerer det i Dagbladet, som en voldelig, sjalu og kontrollerende psykopat, ikke som en ansvarlig sadist. Til tross for at respekt for grenser, og åpen gjensidig kommunikasjon er alfa og omega for oss som driver med BDSM, tråkker han over partnerens grenser om og om igjen, og tar seg ikke bryet med å finne ut hva hun liker, eller hva slags erfaring hun har. Når hun protesterer på at hennes grenser tråkkes på reagerer han ikke med anger, men med sinne og skyldpålegging. Grey snakker om kodeord som viktig, men ikke viktigere enn at han ettersom forholdet utvikler seg slår fast at «elskere trenger ikke kodeord», noe Ana går med på. (For dem som ikke kjenner til BDSM: Kodeord brukes til å signalisere «stopp» og «brems» når man er inne i rolleleker der f.eks «nei» kan være en del av leken).

Faktisk er Grey en lærebok i alle røde flagg og feil vi i Smil Norge ber folk være oppmerksomme på når de skal begynne å eksperimentere med BDSM.

Han framstår, sett fra en aktiv BDSMers perspektiv, som en uerfaren, skrytende jypling, med svært sviktende moralsk kompass og adferd som setter partnerens helse i fare.

Men også Anastasia Steele er en elendig rollemodell. Hun godtar helt urimelige krav fra partneren, og kommuniserer ikke åpent hva hun selv ønsker, eller hva slags erfaring hun har. Videre går hun med på ting hun faktisk ikke ønsker kun for å glede partneren, og opptrer også selv passivt-aggressivt og dømmende.

I tillegg til at bøkene er dårlige læremidler, sprer de ubehagelige myter om BDSM-ere. I bøkene er Greys sadisme noe som årsaksforklares med hans problematiske oppvekst, og et latent behov for å straffe kvinner. I takt med at kjærligheten vokser mellom hovedpersonene, synker også hans behov for å drive med BDSM. Slik er bøkene med på å sykeliggjøre BDSM-interesse, stikk i strid med all tilgjengelig forskning. BDSMere er like psykisk sunne som folk flest, og for de som har interessen, er det å utøve BDSM helsebringende, og bidrar til stressreduksjon. Forskning viser at seksuelle kinks i liten grad er resultat av valg, eller forsvinner over tid - eller kan «behandles vekk».

Vi vil oppfordre alle til å se bøkene og filmen som det de er: Romantisk fiksjon, som har like lite med faktisk BDSM å gjøre som "Ringenes Herre" har med middelalderhistorie. Og skulle fiksjonen inspirere til å utforske BDSM, skaff dere bedre kunnskap og oppsøk folk og miljøer som vet hva de snakker om.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer