DEBATT

Grensen er nådd

En stat som oppfører seg som en barnevakt som ikke skyr noen midler i å styre selvstendige folks holdninger, strider imot liberale verdier.

Designregulering:  Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil innføre et forbud mot design på snus- og røykpakker.
Designregulering: Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil innføre et forbud mot design på snus- og røykpakker. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er en grense for hvor langt staten kan regulere et lovlig produkt og det er en grense for hvor langt staten skal hindre mennesker i å ta egne valg. Og det bør være en grense for hva slags nye reguleringer en Høyre/FrP-regjering innfører.

Forbudet mot design på snus- og røykpakker er sikkert en liten sak. Mange vil mene det er bortkastet tid å innføre det og like bortkastet tid på å snakke imot det. Men det som mange glemmer er at summen av mange små begrensninger av våre friheter, blir betraktelig mindre frihet. Det er verdt å ta de små kampene, fordi de små begrensningene over tid vil bety noe.

Det er ikke mangel på statlige tiltak for å hindre noen fra å snuse eller røyke. Vi har reklameforbud, røykelov, vi har skyhøye avgifter, tollkvoter, helseadvarsler og forbud mot redaksjonell omtale. Mange av disse reguleringene er riktige. Og alle er for seg små saker. Til sammen blir det derimot store begrensninger for hva voksne mennesker kan gjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer