DEBATT

«Vi som jobber i humaniora og samfunnsvitenskap er sinker»

Mye av kunnskapen i humaniora og samfunnsvitenskap er låst inne bak de flotte sidene til store forlag, og har heftige prislapper på seg.

SELVKRITISK: Professor i religionshistorie, Torkel Brekke, har jobbet ved Humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo i snaut ti år, I dag skriver han at han sjelden har hørt ledelse eller kolleger snakke om allmenn tilgjengelighet og kunnskap som fellesgode.
SELVKRITISK: Professor i religionshistorie, Torkel Brekke, har jobbet ved Humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo i snaut ti år, I dag skriver han at han sjelden har hørt ledelse eller kolleger snakke om allmenn tilgjengelighet og kunnskap som fellesgode. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvis man sier offentlig at man ikke tror på evolusjonsteorien eller klimaendringer, blir man gjort til latter.

I noen fag er det imidlertid fritt fram for alskens rare påstander. Jeg er professor i religionshistorie og jobber med forholdet mellom religion og politikk, et fagfelt som alle mener noe om. Hva skal jeg tenke om den strømmen av merkelige ytringer som hver dag velter ut i offentligheten?

Som når Hanne Skartveit skriver i VG: «Terroren springer ut av et helt grunnleggende problem i islam. Det manglende skillet mellom religion og politikk.» (VG 17.01.15).

Eller når Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, hevder at det er en grunnleggende forskjell på islam og kristendom fordi islam «ikke bare er en religion, men også en politisk ideologi.» (Bergens Tidende, 06.02.15).

Ikke kommentarfelt Er det et problem problem at en profilert journalist og en toppleder i Den norske kirke resirkulerer slikt? Dette er eliten, vi snakker ikke om kommentarfeltene her.

Det er mangel på interesse for den kunnskapen som frambringes av forskning på feltet. Alle ser ut til å ville fortsette å mene det de alltid har ment. Av og til tenker jeg, søren, denne journalisten eller denne politikeren burde lest akkurat denne forskningsartikkelen før vedkommende lanserte sine meninger for allmennheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer