DEBATT

Å forstå seg på rasisme

Rasisme som fenomen utarter seg på ulike måter og rettes mot ulike grupper, men har til felles det at den forsøker å gjøre holdningen rasjonell og situasjonelt gyldig.

Etter Ferguson: Debatten om rasisme har gått varm i USA etter at en politimann skjøt og drepte den afroamerikanske tenåringen Michael Brown i Ferguson, Missouri i august i fjor. Bildet er fra en demonstrasjon i Missouri, i anledning «Martin Luther King Jr. day» i januar. Foto: Michael B. Thomas/Afp
Etter Ferguson: Debatten om rasisme har gått varm i USA etter at en politimann skjøt og drepte den afroamerikanske tenåringen Michael Brown i Ferguson, Missouri i august i fjor. Bildet er fra en demonstrasjon i Missouri, i anledning «Martin Luther King Jr. day» i januar. Foto: Michael B. Thomas/Afp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Svart eller afro-amerikansk», «Latino», «Amerikansk indianer», «Hvit», «Asiater»... Hvilken rase har eleven? På et skolekontor i USA står jeg for å melde sønnen min inn i skolen. Ved siden av meg står en hvit mor - hun hvisker at datteren er adoptert fra Brasil men at hun fyller ut «hvit» som for de andre barna hennes. - For rase er jo en sosial kategori, smiler hun - noe som handler om kulturelle forskjeller eller forestillinger om slike? Og når datteren vokser opp i en hvit familie så er hun vel.... Eller nei, stusser vi videre for da ville vel ikke en ny immigrant fra Afrika plasseres i den samme rasekategorien som en svart amerikaner hvis familie har vært del av USA i flere generasjoner. - Best jeg fylle inn «Latino» likevel da, sier damen.

Litt senere har jeg logget meg inn på en norsk nettavis, her trykker jeg tilfeldigvis på en reklame for Coop kaffe. Når kaffen er mørk og kraftig viser en svart mann frem musklene sine, når kaffen er økologisk klemmer en lys og vever strikkegenserkledd en bjørkestamme, når kaffesmaken er mørk og internasjonal får vi den servert med et sensuelt smil fra en svart kvinne med bare skuldre, med kaffen uten koffein faller en altfor trett hvit mann ut av en kontorstol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer