DEBATT

Feil trussel

Nanoteknologi kan få verden til å gå under, men ikke på grunn av bedre atomvåpen.

Foto: National Nuclear Security Administration / Nevada Site Office
Foto: National Nuclear Security Administration / Nevada Site Office Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I artikkelen «Disse 12 truslene kan gjøre at verden går under» hevdes det at nanoteknologi kan føre til sivilisasjonens undergang på grunn av produksjon av atomvåpen. Artikkelen baserer seg på en rapport fra Global Challenges Foundation og University of Oxford, men forfatteren kan ikke ha lest rapporten særlig nøye.

Det som egentlig står i Dagbladets kilde er et sitat fra en admiral om at nanoteknologi kan brukes til å lage våpen, som i enda større grad enn atomvåpen kan forskyve verdens maktbalanse. Påstanden skapte debatt over lunsjen hos forskningsgruppen NAFUMA ved Universitetet i Oslo, fordi ingen av oss kjente til truslene presentert. Vi synes også at det var underlig at det som innad i fagmiljøene er kjent som de største truslene med nanoteknologi, som giftige nanopartikler, ikke kom fram i artikkelen.

Det som gjør meg som nanoteknologistudent søvnløs om nettene er farlige nanopartikler. Et kjent eksempel på et stoff man trodde var trygt, men som viste seg å være kreftframkallende, er isolasjonsmaterialet asbest. På samme måte som asbest kan ulike nanopartikler være farlig å puste inn, og på grunn av størrelsen mangler kroppen et skikkelig forsvar mot dem. Det er derfor essensielt at nanovitenskapen reguleres nøye. Dessverre skjer det allerede utslipp av nanopartikler, for eksempel av nanosølv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer