Feil trussel

Nanoteknologi kan få verden til å gå under, men ikke på grunn av bedre atomvåpen.

Foto: National Nuclear Security Administration / Nevada Site Office
Foto: National Nuclear Security Administration / Nevada Site OfficeVis mer
Meninger

I artikkelen «Disse 12 truslene kan gjøre at verden går under» hevdes det at nanoteknologi kan føre til sivilisasjonens undergang på grunn av produksjon av atomvåpen. Artikkelen baserer seg på en rapport fra Global Challenges Foundation og University of Oxford, men forfatteren kan ikke ha lest rapporten særlig nøye.

Det som egentlig står i Dagbladets kilde er et sitat fra en admiral om at nanoteknologi kan brukes til å lage våpen, som i enda større grad enn atomvåpen kan forskyve verdens maktbalanse. Påstanden skapte debatt over lunsjen hos forskningsgruppen NAFUMA ved Universitetet i Oslo, fordi ingen av oss kjente til truslene presentert. Vi synes også at det var underlig at det som innad i fagmiljøene er kjent som de største truslene med nanoteknologi, som giftige nanopartikler, ikke kom fram i artikkelen.

Det som gjør meg som nanoteknologistudent søvnløs om nettene er farlige nanopartikler. Et kjent eksempel på et stoff man trodde var trygt, men som viste seg å være kreftframkallende, er isolasjonsmaterialet asbest. På samme måte som asbest kan ulike nanopartikler være farlig å puste inn, og på grunn av størrelsen mangler kroppen et skikkelig forsvar mot dem. Det er derfor essensielt at nanovitenskapen reguleres nøye. Dessverre skjer det allerede utslipp av nanopartikler, for eksempel av nanosølv.

I artikkelen deres burde dere ha skrevet noe om truslene med nanopartikler og hvordan vi som samfunn skal regulere bruken av dem. Jeg synes det er sløvt at det i norske medier publiseres urovekkende ting, når materialet ikke ser ut til å være gått etter sømmene. Siden jeg som nanoteknologistudent reagerte kraftig på beskrivelsen av nettopp nanoteknologi, bør alle punktene på lista sjekkes ut. Jeg kan ikke leve med at mitt eget fagfelt blir vrangforestilt i norske medier, og det må dere rydde opp i.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.