KOMMENTARER

Kvinner som ser på menn

De fleste kinogjengere er kvinner. Men på kinolerretet er de i mindretall.

HYLLES OG KRITISERES: Patricia Arquette forlangte likelønn for kvinner fra Oscar-scenen. Bransjen hun tilhører gir bare 15 prosent av hovedrollene sine til kvinner. Foto: Scanpix.
HYLLES OG KRITISERES: Patricia Arquette forlangte likelønn for kvinner fra Oscar-scenen. Bransjen hun tilhører gir bare 15 prosent av hovedrollene sine til kvinner. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fra scenen i Los Angeles ropte Oscar-vinner Patricia Arquette det ut: «Det er på tide at kvinner får lik lønn og like rettigheter, en gang for alle!». Takketalen ble møtt med jubel fra salen, men kritikerne etterlyste større presisjon.

Men Arquettes kamprop må sees i sammenheng med historiene som har kommet fram det siste året, om at Amy Adams og Jennifer Lawrence fikk mindre betalt enn sine mannlige motspillere for «American Hustle», selv om de spilte like store roller og er vel så store stjerner. Hollywoods ti best betalte mannlige skuespillere tjener to og en halv gang mer enn de ti best betalte kvinnene. Dette har blant annet å gjøre med at mannlige skuespillere fungerer som trekkplastre for både menn og kvinner, mens kvinnelige filmstjerner i hovedsak rekker andre filmer til kinoene. Det finnes også færre sore roller for kvinner, dels som en konsekvens av dette.

I Hollywood-filmene er omtrent femten prosent av hovedrollene spilt av kvinner. En undersøkelse av de 500 mest innbringende filmene mellom 2007 og 2012 viste at kvinner spilte under en tredjedel av alle snakkende roller. Samtidig utgjør kvinner 51 prosent av den amerikanske befolkningen og 52 prosent av kinogjengere. Virkeligheten synes å backe opp Hollywood-mantraet: Kvinner er trofaste billettkjøpere selv om filmene de ser, ikke handler om kvinner, og derfor har ikke studioene noe sterkt økonomisk incentiv for å endre status quo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer