DEBATT

Generaliseringer og fordummelse

Sokneprest Einar Gelius ser ut til å mangle et ord i sitt vokabular.

Fordummende:  «Det er utrolig at en sokneprest i Den norske kirke får seg til å skrive dette», skriver Eidsvåg om Einar Gelius' siste kronikk i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
Fordummende: «Det er utrolig at en sokneprest i Den norske kirke får seg til å skrive dette», skriver Eidsvåg om Einar Gelius' siste kronikk i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Einar Gelius, sokneprest i Lom, skriver i sin uforbeholdne hyllingstale til Hege Storhaug at «hun har vist oss hva religionen islam har ført til av ekstremisme og undertrykkelse både her i Norge og overalt ellers i verden». Hun tør å si at «problemet er selve religionen islam og religionens profet Muhammed».

Det er ganske utrolig at en sokneprest i Den norske kirke får seg til å skrive dette. Som om religionen islam er en enhetlig lære, og som om alle muslimer som bekjenner seg til islam står for ekstremisme, undertrykkelse og er et problem. Dette er altså prestens budskap til muslimske ungdommer i Oslo, som slår en fredens ring rundt den jødiske synagogen. Dette er hans karakteristikk av religionen til stortingsrepresentantene Hadia Tajik, Abid Raja - og titusener andre hederlige muslimer i Norge.

Gelius ser ut til å mangle et ord i sitt vokabular. Det er ikke blant de mest prangende, men det har tjent oss vel og har vært til nytte. Som lærer har jeg ofte brukt det for å vaksinere mine elever mot generaliseringers fordummende virkning. Ordet er noen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer