DEBATT

Generaliseringer og fordummelse

Sokneprest Einar Gelius ser ut til å mangle et ord i sitt vokabular.

Fordummende:  «Det er utrolig at en sokneprest i Den norske kirke får seg til å skrive dette», skriver Eidsvåg om Einar Gelius' siste kronikk i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
Fordummende: «Det er utrolig at en sokneprest i Den norske kirke får seg til å skrive dette», skriver Eidsvåg om Einar Gelius' siste kronikk i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Einar Gelius, sokneprest i Lom, skriver i sin uforbeholdne hyllingstale til Hege Storhaug at «hun har vist oss hva religionen islam har ført til av ekstremisme og undertrykkelse både her i Norge og overalt ellers i verden». Hun tør å si at «problemet er selve religionen islam og religionens profet Muhammed».

Det er ganske utrolig at en sokneprest i Den norske kirke får seg til å skrive dette. Som om religionen islam er en enhetlig lære, og som om alle muslimer som bekjenner seg til islam står for ekstremisme, undertrykkelse og er et problem. Dette er altså prestens budskap til muslimske ungdommer i Oslo, som slår en fredens ring rundt den jødiske synagogen. Dette er hans karakteristikk av religionen til stortingsrepresentantene Hadia Tajik, Abid Raja - og titusener andre hederlige muslimer i Norge.

Gelius ser ut til å mangle et ord i sitt vokabular. Det er ikke blant de mest prangende, men det har tjent oss vel og har vært til nytte. Som lærer har jeg ofte brukt det for å vaksinere mine elever mot generaliseringers fordummende virkning. Ordet er noen.

Når noen (der kom det sannelig!) i den offentlige debatt hevder at muslimer, kristne, amerikanere, bønder eller journalister er slik eller slik, eller mener det eller det, da skulle jeg ønske at det lød et pling - og at ordet noen spratt opp. For hør hvor annerledes det ville lyde: Noen muslimer (og noen kristne) er fundamentalister. Noen innvandrere (og noen etniske nordmenn) begår kriminalitet. Noen prester snakker slik Gelius gjør, de fleste gjør det antakelig ikke.

Hvis pronomenet noen forsvinner fra den offentlige samtale, mister vi ikke bare et ord. Vi mister også blikket for nyansene og de mange stemmene. Fargene forsvinner, verden går i svart-hvitt, og generaliseringene overtar. Det blir vi og dem. "Den som ikke er med meg, er mot meg." «Problemet er selve religionen islam og religionens profet Muhammed.»

Religions- og livssynsdialogen i Norge, som har pågått i bygd og by siden 1980-tallet, har skapt et felles forum og en fellesetisk plattform, som har bidratt på en svært positiv måte til integreringsprosessen i Norge. Hvis Einar Gelius skulle bli en representativ stemme for Den norske kirke, ville denne prosessen bli satt mange år tilbake. Jeg undres på hva biskopen i Hamar tenker om dette?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer