KOMMENTARER

Oppskrift på bråk

Verken ledelsen eller de ansatte i Norwegian kommer godt ut av konflikten, skriver Martine Aurdal.

OMSTRIDT: Bjørn Kjos og Norwegian framstår som råkapitalistiske fagforeningsknusere. Streikebryteri og fagforeningsknusing fører selvsagt til at LO slår på stortromma, gir sin uforbeholdne støtte og oppfordrer til boikott.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OMSTRIDT: Bjørn Kjos og Norwegian framstår som råkapitalistiske fagforeningsknusere. Streikebryteri og fagforeningsknusing fører selvsagt til at LO slår på stortromma, gir sin uforbeholdne støtte og oppfordrer til boikott. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det kalles «the race to the bottom»: Stadig flere bransjer opplever at leverandørene med de laveste kostnadene, dårligste arbeidsvilkårene og laveste lønningene vinner i den globale konkurransen. Da ILO, International Labour Organization, forhandlet fram bedre minstelønn i Kambodsja, flyttet tekstilindustrien arbeidsplasser til Bangladesh. Norske skip bemannes ikke lengre av norske sjøfolk, men av filippinere.

Sjøfarten er skrekkeksempelet luftfarten frykter. Derfor kjemper norske piloter og danske kabinansatte for sine rettigheter. Konflikten i Norwegian toppet seg i går da ledelsen satt seks timer i krisemøte og de ansattes organisasjoner nektet å komme til drøftingsmøte. 70 piloter har streiket siden helga, og det er varslet storstreik fra i morgen, med 650 piloter. Kabinansatte i SAS måtte både trues med sparken og instrueres av dansk arbeidsrett før de kom tilbake på jobb etter fire dagers streik i går, i protest mot at 147 av dem skal overføres til datterselskapet Cimber.

Tillitskrisen mellom selskapene og de ansatte har ført til at både SAS og Norwegian nå anklager sine egne for ulovlige aksjoner. Sykefraværet blant Norwegian-pilotene var søndag dobbelt så høyt som vanlig. Selskapet reagerte med å nekte de ansatte å benytte egenmeldinger, og krever sykmelding fra første fraværsdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer