DEBATT

Jeg er feministen som ikke kan gå i tog på 8. mars

Og jeg er nok ikke den eneste

Ekskluderende feiring:  Det er helt greit at flertallet i 8. mars-komiteen ikke stemmer på regjeringen. Men det hadde vært fint om vi som mener noe annet fikk lov til å vise det, skriver Mathilde Tybring-Gjedde. Foto: Unge Høyre
Ekskluderende feiring: Det er helt greit at flertallet i 8. mars-komiteen ikke stemmer på regjeringen. Men det hadde vært fint om vi som mener noe annet fikk lov til å vise det, skriver Mathilde Tybring-Gjedde. Foto: Unge Høyre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lov å komme med paroler som strider med hovedparolene i 8. mars-toget. Det er et problem for meg, når den overordnede parolen i Oslo i år er «stopp regjeringens angrep på kvinners rettigheter.»  

Misforstå meg rett. Det er helt greit at flertallet i 8. mars-komiteen ikke stemmer på regjeringen. Men det hadde vært fint om vi som mener noe annet fikk lov til å vise det.

Norge har et av verdens mest kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Jenter velger å gå helse- og sosialfag på videregående, mens gutter velger bygg- og anlegg. Kvinner velger offentlig sektor, mens menn velger privat sektor.  

Den radikale venstresiden vil løse dette ved å innføre likelønn og kvotering — de vil gi kvinnedominerte yrkesgrupper høyere lønn kun fordi det er mange kvinner der, og de vil gi jenter ekstrapoeng for å komme inn på studier kun fordi de er jenter.  

Høyresiden vil heller prøve å løse dette ved gjennomføre et kompetanseløft for de kvinnedominerte yrkene, blant annet i skole-, barnehage-, pleie- og omsorgssektoren. Vi vil gi flere kvinner muligheten til å starte innovative bedrifter innen pleie- og omsorgssektoren. Vi vil ha en realfagssatsning som får flere jenter til å ha lyst til å søke seg til studier med kalkulatorer og programmering. Og vi vil ha mer hospitering i relevante virksomheter på ungdomstrinnet og innføring av mentorordninger slik at flere jenter og gutter tør å tenke utenfor boksen.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer