DEBATT

Vold mot kvinner er en av våre største utfordringer

Det er viktig at Norge fortsetter å arbeide for likestilling i FN og i andre internasjonale fora.

Langt igjen: Det er langt igjen til kvinner og menn har like rettigheter, skriver likestillingsminsiter Solveig Horne. Foto: Nina Hansen
Langt igjen: Det er langt igjen til kvinner og menn har like rettigheter, skriver likestillingsminsiter Solveig Horne. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Daglig hører vi om jenter og kvinner som blir voldtatt og drept i krig og konflikt. I Norge har nær 10 prosent av kvinner vært utsatt for voldtekt. Nesten like mange lever med vold i nære relasjoner.

Neste uke leder jeg den norske delegasjonen på FNs 59. kvinnekommisjon i New York. Tema er Beijing +20.

På FNs 4. kvinnekonferanse i Beijing for 20 år siden utarbeidet deltakerne en handlingsplan. Beijing-plattformen slår fast at kvinners rettigheter er menneskerettigheter, og at likestilling mellom kvinner og menn er en nødvendig forutsetning for utvikling og fred. De 189 statene som signerte Beijing-plattformen forpliktet seg til å arbeide med likestilling ut ifra et integreringsprinsipp. Det vil si at likestilling skal innarbeides i all politikk og planlegging. Jenter og kvinners rett til utdanning og helse og retten til fravær av vold er noen av de viktigste områdene.

I dag, i 2015, ser vi at det er langt igjen til kvinner og menn har like rettigheter. I Norge har vi kommet langt, men vold i nære relasjoner koster samfunnet vårt mellom 4,5 og 6 milliarder kroner i året. Dette er et av temaene vi vil løfte i regjeringens likestillingsmelding som blir lagt fram før sommeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer