KOMMENTARER

... Og der smeltet iskanten

Erna og Jonas er fortsatt like som to dråper olje.

SKYVER ISKANTEN LENGRE NORD: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
SKYVER ISKANTEN LENGRE NORD: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Han mumlet ikke. Ap-leder Jonas Gahr Støre var klar og tydelig på Norsk Olje og Gass´ årskonferanse om to store, nasjonale symbolsaker innen klima og miljø: Hva Ap skal mene framover om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og hvor iskanten skal ligge.

Kort oppsummert: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er like som to dråper olje.

For en drøy måned siden tegnet klima- og miljøminister Tine Sundtoft streken for den såkalte iskanten i Barentshavet. Hun foreslo at grensa skal ligge der det er mer enn 30 prosents sannsynlighet for is i april. Det er lengre nord enn den grensa Polarinstituttet opererer med i sin faglige vurdering. Venstre og KrF protesterte, og saken skal opp i Stortinget denne våren. I dag flagget Støre Arbeiderpartiets standpunkt. Han støtter regjeringen, og dermed er saken trolig avgjort. Selv om Venstre og KrF ikke har gitt opp helt.

Dette er en seier for oljeindustrien. Iskanten er deres siste skanse mot nord. Den er et biologisk produktivt område, tilholdssted for isbjørn, sjøfugl, fisk og smådyr. Derfor lovet regjeringen, KrF og Venstre i samarbeidserklæringen at det ikke skal bores i iskanten. Men streken har ikke vært satt før. Når iskanten nå flyttes lengre nord, kan oljeindustrien flytte etter. Flere konkrete blokker som Polarinstituttet anbefalte å ta bort fordi de mente de kom i konflikt med iskanten, ligger nå trygt innenfor.

Jonas Gahr Støre sa også at han står på det nåværende partiprogrammet når det gjelder oljeboring utenfor de omstridte områdene Lofoten, Vesterålen og Senja, og signaliserte ingen endring. Ap sier ja til konsekvensutredning, som også Høyre gjør i sitt program. Foreløpig er det kun den gjeldende samarbeidsavtalen med Venstre og KrF som holder Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt. Støre holder det åpent om Ap vil gå for regjeringsmakt alene eller om de vil vende seg til ett av de andre partiene for å oppnå regjeringsmakt i 2017. Går Ap solo neste gang, rykker oljeindustrien inn - med mindre partiet bestemmer seg for noe annet innen den tid.

Også i klimapolitikken er Høyre og Ap veldig like. Både Erna og Jonas understreker at klimautfordringen må løses, samtidig som at oljen og gassen fortsatt vil være viktig for Norge framover. Begge ser behovet for å gjøre norsk industri mer moderne, klimavennlig og konkurransedyktig. Begge vil satse på forskning og utvikling. Begge er globalt orientert. De ønsker seg en sterk, internasjonal klimaavtale i Paris i desember og er enige om høye nasjonale klimamål. De vil fortsette med klimatiltak i u-land og med kvotehandel.

Forskjellene må du lete etter med lupe. Da han tok over som partileder, signaliserte Jonas Gahr Støre at han ville gjøre Ap grønnere. Han grep ikke sjansen i dag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer