DEBATT

100 prosent kutt i 2030

Hvor mye, og hvordan, skal Norge kutte klimagassutslipp i 2030? Hvilket ansvar skal vi ta hjemme og ute? Hva skal vi melde inn til klimatoppmøtet i Paris, og hva kreves av oss for å nå målene vi setter?

SAMLET: Alle partiene unntatt Frp sto samlet bak klimaforliket i 2008. Nå bør alle partiene inviteres til nytt forlik, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre.
 Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SAMLET: Alle partiene unntatt Frp sto samlet bak klimaforliket i 2008. Nå bør alle partiene inviteres til nytt forlik, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dette skal Stortinget svare på når vi nå behandler regjeringens klimamelding. Arbeiderpartiet vil bidra til at vi setter ambisiøse mål og at vi gjennom et bredt forlik enes om politikk for å nå dem. Her er våre posisjoner:

For det første; Vi mener vi skal stå ved målet som Stoltenberg II-regjeringen satte for hvor mye vi skal kutte og som det brede stortingsflertallet sluttet seg til: 100 prosent. I klimaforliket var vi enige om at Norge skal ha et forpliktende mål om karbonnøytralitet senest i 2030, som del av en global og ambisiøs klimaavtale der også andre industriland tar på seg store forpliktelser. Det vil si at vi gjennom kutt hjemme og bidrag til kutt ute bidrar til reduksjoner tilsvarende nivået for våre samlede utslipp i 1990. Så langt har vi sett klare meldinger om klimakutt fra Kina, USA og EU. Dersom Paris-møtet gir et slikt resultat, må det ikke være tvil om at det samlede norske klimamålet for 2030 vil være 100 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer