DEBATT

Horne og Listhaug bør snakke sammen

Frp-statsrådene frasier seg ansvar.

TO TUNGER: I gårsdagens Dagbladet hyllet Solveig Horne dem som kjemper mot vold mot kvinner. Samtidig angrep Sylvi Listhaug den norske kvinnebevegelsen for å være egoistisk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TO TUNGER: I gårsdagens Dagbladet hyllet Solveig Horne dem som kjemper mot vold mot kvinner. Samtidig angrep Sylvi Listhaug den norske kvinnebevegelsen for å være egoistisk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I går skrev statsråd Solveig Horne (Frp) i en kronikk i Dagbladet at «Vold mot kvinner er en av våre største utfordringer». Videre skriver hun at vi trenger flere modige stemmer som kan kjempe for kvinners rettigheter, både globalt og lokalt. Uten modige stemmer og frivillige organisasjoner kan vi ikke drive kampen for like rettigheter og like muligheter framover». Samme dag i VG beskylder statsråd Sylvi Listhaug (Frp) på den andre siden slike modige stemmer og frivillige organisasjoner for å være egoistiske og at «de» ikke tar ansvar for tvangsgifte og kjønnslemlestelse av unge jenter.

Først ønsker vi å presisere at i internasjonale handlingsplaner og konvensjoner, som er juridisk bindende for Norge, er det staten som har ansvar for å påse at alle får sine menneskerettigheter ivaretatt. Krisesenterbevegelsen, som er en del av kvinnebevegelsen, har tatt ansvar siden 1976, da det i Brussel ble arrangert et internasjonalt tribunal hvor kvinner vitnet om diskrimineringen, volden og overgrepene de ble utsatt for, fordi de var kvinner.

I snart 40 år har derfor krisesenterbevegelsen tatt ansvar for å opprette krisesentre for voldsutsatte, tiltak og bokollektiv til tvangsgiftede, tiltak og beskyttelse til ofre for menneskehandel. Fremdeles sloss vi hver dag for at overgrepsutsatte skal få beskyttelse, rettigheter og retten til å leve uten vold og diskriminering. Vi sloss for minoritetskvinners rettigheter. Vi sloss for likestilling. Vi sloss og vi sloss og vi sloss. Kvinnebevegelsen tar ansvar og er solidarisk når staten svikter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer