TO TUNGER: I gårsdagens Dagbladet hyllet Solveig Horne dem som kjemper mot vold mot kvinner. Samtidig angrep Sylvi Listhaug den norske kvinnebevegelsen for å være egoistisk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TO TUNGER: I gårsdagens Dagbladet hyllet Solveig Horne dem som kjemper mot vold mot kvinner. Samtidig angrep Sylvi Listhaug den norske kvinnebevegelsen for å være egoistisk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Horne og Listhaug bør snakke sammen

Frp-statsrådene frasier seg ansvar.

Debattinnlegg

I går skrev statsråd Solveig Horne (Frp) i en kronikk i Dagbladet at «Vold mot kvinner er en av våre største utfordringer». Videre skriver hun at vi trenger flere modige stemmer som kan kjempe for kvinners rettigheter, både globalt og lokalt. Uten modige stemmer og frivillige organisasjoner kan vi ikke drive kampen for like rettigheter og like muligheter framover». Samme dag i VG beskylder statsråd Sylvi Listhaug (Frp) på den andre siden slike modige stemmer og frivillige organisasjoner for å være egoistiske og at «de» ikke tar ansvar for tvangsgifte og kjønnslemlestelse av unge jenter.

Først ønsker vi å presisere at i internasjonale handlingsplaner og konvensjoner, som er juridisk bindende for Norge, er det staten som har ansvar for å påse at alle får sine menneskerettigheter ivaretatt. Krisesenterbevegelsen, som er en del av kvinnebevegelsen, har tatt ansvar siden 1976, da det i Brussel ble arrangert et internasjonalt tribunal hvor kvinner vitnet om diskrimineringen, volden og overgrepene de ble utsatt for, fordi de var kvinner.

I snart 40 år har derfor krisesenterbevegelsen tatt ansvar for å opprette krisesentre for voldsutsatte, tiltak og bokollektiv til tvangsgiftede, tiltak og beskyttelse til ofre for menneskehandel. Fremdeles sloss vi hver dag for at overgrepsutsatte skal få beskyttelse, rettigheter og retten til å leve uten vold og diskriminering. Vi sloss for minoritetskvinners rettigheter. Vi sloss for likestilling. Vi sloss og vi sloss og vi sloss. Kvinnebevegelsen tar ansvar og er solidarisk når staten svikter.

Arbeidet med likestilling og kvinners rettigheter, som retten til et liv uten vold, har og vil aldri falle ned fra åpen himmel. Det er staten som har ansvaret får å påse at vi kommer i mål. Da oppleves det særdeles graverende av en statsråd å angripe og ansvarliggjøre de som i så mange år har stått på barrikadene. Uten en aktiv kvinnebevegelse hadde vi aldri vært der vi er i dag. Stå på kvinner. En dag skal vi vinne kampen. Ikke takket være Listhaug og hennes parti, men takket være oss som tar ansvar for å få til endringer i samfunnet. Et tips til Horne og Listhaug. Kanskje dere bør snakke sammen -slik at vi vet hva Frp egentlig mener om kvinnebevegelsen og hvilke stemmer den skal ha?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.