DEBATT

Vi trenger en havarikommisjon nå!

Solveig Horne må legge handling bak ordene om vold mot kvinner

TAUSHET TAR LIV:  I den nye kampanjen til LDO og Krisesentersekretariatet settes det fokus på utfordringene med vold mot kvinner, nå vil de at Likestillingsminister Solveig Horne skal få på plass en havarikommisjon som kan jobbe med økt beskyttelse for kvinnene. Foto: hentet fra facebook-kampanjen.
TAUSHET TAR LIV: I den nye kampanjen til LDO og Krisesentersekretariatet settes det fokus på utfordringene med vold mot kvinner, nå vil de at Likestillingsminister Solveig Horne skal få på plass en havarikommisjon som kan jobbe med økt beskyttelse for kvinnene. Foto: hentet fra facebook-kampanjen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En av tre kvinner blir på verdensbasis utsatt for overgrep eller andre former for vold i løpet av livet. Vold mot kvinner skjer i alle kulturer og i alle sosiale lag, og mot jenter og kvinner. Horne sier tydelig i sin kronikk i Dagbladet 5/3 at dette er en av våre største utfordringer.  

Regjerningen kan enkelt omsette velvilje til handling for å beskytte kvinner mot vold og drap.  Det er ett tiltak som er smart, kostnadseffektivt og som kan redde liv — å nedsette en uavhengig havarikommisjon for utredning av hvert enkelt partnerdrap i Norge.  

Å være en kjæreste, partner, samboer, ektefelle eller eks er en potensielt farlig situasjon for noen. Volden i nære relasjoner kan eskalere og ende opp med drap, hvis ikke den blir stoppet i tide. Hvert fjerde drap i Norge er partnerdrap. 152 kvinner og 20 menn har blitt drept av partnere, eller tidligere partnere, i Norge i perioden 1991 til 2011.  

Mange av partnerdrapene skjer på tross av at de er varslede drap med tydelige faresignaler i tiden før drapet. Dessverre havarerer og svikter vi som fellesskap og samfunn. Offentlige tjenesteytere må bli bedre til å forhindre drap, og tenke kvinners beskyttelse i alt de gjør. Vi mener at regjeringen må få på plass en havarikommisjon som gransker hvert enkelt drap. En havarikommisjons oppgave er ikke å finne syndebukker, men å gi anbefalinger til hvordan det offentlige tjenesteapparatet kan beskytte kvinnen bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer