DEBATT

Uhyrlige påstander i NRK

Sannhet og løgn om Russlands forhold til Ukraina har omtrent samme verdi, hevdes det fra eksperthold i NRK.

KRITIKK: Hans Wilhelm Steinfeld kommer med sterk kritikk av framstillingen av Russland/Ukraina-konflikten i NRKs Urix på lørdag.
KRITIKK: Hans Wilhelm Steinfeld kommer med sterk kritikk av framstillingen av Russland/Ukraina-konflikten i NRKs Urix på lørdag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Urix på lørdag den 7. Mars prøvde NRK å opplyse oss om sant og usant i påstandene fra ukrainsk og russisk side om årsak til og forløpet til konflikten,  som nå har pågått mer enn et år.

I programmet påpekte forskningsdirektør Aslak Toje ved Nobelinstituttet det banale, at det ofte råder to ulike virkelighetsoppfatninger i en strid. Så la han til om den ukrainske og den russiske virkelighetsoppfatningen,  og det siteres: 

«Begge virkelighets-oppfatninger er på sett og vis sanne!»  (Uthevet av artikkelforfatteren)  

Historien er selvsagt alltid udelt, det er bare tolkningene spriker, vil jeg si som utdannet fag-historiker, med sovjetrussisk historie som min spesialitet.  Hvis Toje mente, at utsagnet hans bare gjelder på det subjektive plan, er det greit nok og banalt nok: Èn ukrainsk sannhet for ukrainerne, en annen for russerne. Men hvis han legger mer i sitt utsagn, nærmer han seg en relativisering av skyld og ansvar for konflikten.  I filosofiens lære om det som fins,  opereres det med et analytisk begrep, en relativisering av virkeligheten.  Dette åpner opp for at det finnes flere virkeligheter.   

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer