Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pensjon kan gi barnehagestreik

Norlandias barnehager får fullfinansiert pensjonskostnadene av det offentlige. Da skulle det bare mangle at pengene går til det de er ment til.

Barnehagestreik: Det er fare for streik i Norlandiadrevede barnehager og sykehjem denne uka. Foto: NTB Scanpix
Barnehagestreik: Det er fare for streik i Norlandiadrevede barnehager og sykehjem denne uka. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Det er fare for streik blant ansatte som jobber i barnehager og sykehjem drevet av Norlandia-konsernet. 10. mars møtes partene hos riksmekleren i et siste forsøk på å komme til enighet. Blir ikke partene enige, blir det streik fra 11. mars. Konflikten handler om etablering av tariffavtaler i Norlandia-konsernet etter at de har meldt seg inn i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. Dette gjelder både lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår for øvrig. Bedriften vil tvinge gjennom en dårligere pensjonsordning for ansatte i barnehagene, uten en gang å forhandle om ordningen.

Det er ikke synd på eierne av private barnehager. Barnehagene er fullfinansiert gjennom foreldrebetaling og offentlige tilskudd. De private barnehagene er garantert et like stort beløp per barn i tilskudd som kommunen har per barn i de kommunale barnehagene. De private barnehagene får med andre ord kompensert for gode pensjoner til sine ansatte. Disse pengene ønsker eierne å putte i egne lommer. Det er altså ikke nød, men smålighet som driver Norlandia.

Norlandia har overtatt driften av flere Oslo-barnehager. Dette har ført til at en rekke ansatte har sagt opp blant annet fordi de taper sin offentlige pensjonsopptjening.Flertallet av de som jobber i barnehager er kvinner. Kvinner lever lengre enn menn. Derfor vil en innskuddspensjonsordning som sikrer pensjon i bare ti år kunne slå hardt ut. De ansatte må greie seg med kun folketrygdytelser i mange år, mens offentlig ansatte får tjenestepensjon livet ut. Dette er en helt urimelig forskjellsbehandling.

Norlandias krav om endringer i pensjonsordningen kan gi en flukt av ansatte fra Norlandia-barnehagene. Dette taper barna på. Når personalet stadig skiftes ut risikerer barna å miste omsorgspersoner de er knyttet til, og stabilitet og kvalitet i tilbudet svekkes. I Asplund Barnehage i Oslo sluttet så mange som ni av fjorten ansatte.

LO Stat/Fagforbundet og Unio/Utdanningsforbundet har all mulig grunn til å kjempe for pensjonsordningen til de ansatte i barnehagene. De private barnehagene har lenge krevd en likere finansieringsordning som de kommunale, men når det kommer til lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår er det visst ikke like viktig. Norlandias barnehager får fullfinansiert pensjonskostnadene av det offentlige, og det med solid margin. Da skulle det bare mangle at pengene går til det de er ment til; likeverdige lønns- og arbeidsvilkår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling