Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Beretningen om et varslet mord

Det måtte jo skje. Tronsmos Bokhandel har vært for god til å være sann.

EVENTYRET OVER: I dag kom beskjeden om at eventyret er over. Tronsmo fikk «utkastelsesordren», som det så militært heter i eiendomsbransjen, skriver Fredrik Wandrup. Foto: Frank Karlsen /Dagbladet
EVENTYRET OVER: I dag kom beskjeden om at eventyret er over. Tronsmo fikk «utkastelsesordren», som det så militært heter i eiendomsbransjen, skriver Fredrik Wandrup. Foto: Frank Karlsen /Dagbladet Vis mer
Meninger

At vi i lille Oslo, denne mikroskopiske storbyen oppunder polarsirkelen, skulle ha utviklet et slikt gnistrende fyrverkeri av en butikk, har vært på grensa til naturstridig. Men Norge er et merkelig land. At vi har verdens beste skiløpere, er en selvfølge. Mer forunderlig er at vi plutselig har verdensmesteren i sjakk, vinneren av Nobelprisen i medisin eller en forfatter som vinner en av klodens mest prestisjefylte, internasjonale litteraturpriser.

Sistnevnte heter Per Petterson og er en av de som har bidratt til å gjøre Tronsmos Bokhandel i Kristian Augusts gate 19 til en kulturell og litterær oase. Faktisk en turistattraksjon med rennomé langt utover Norges grenser. Endelig utslettelse har flere ganger truet Tronsmo, men takket være heltemodige ildsjeler er den der fortsatt. Den ligger der som et intellektuelt vannhull for tusenvis av mennesker, men den befinner seg dessverre i en ørken av uforstand.

I dag kom beskjeden om at eventyret er over. Eller «utkastelsesordren», som det så militært heter i eiendomsbransjen. Huseieren Entra forlanger at Tronsmo må ut av sin lokaler i løpet av kort tid. Entra hevder lettere oppgitt at forhandlinger med Tronsmo ikke har «ført fram». Men så vidt vi vet har Tronsmo fått et tilbud det ikke bare er mulig å avslå. Det er nødvendig.

Entra vil rive Tullingården og bygge et hus som skal bli det juridiske fakultet. Tronsmos ledelse er i «forhandlinger» blitt spurt om man kunne tenke seg gå over til å selge juridisk faglitteratur! Makan til blanding av mafiaretorikk og åndelig lobotomi. Den som foreslår noe slikt, har ikke peiling på ideen om kulturmangfold, fantasi, overraskelse, uavhengighet, fargerikdom, kunstforståelse og dannelse som Tronsmo består av. Å ikke anerkjenne Tronsmo som en verneverdig naturherlighet, er kulturell vandalisme og bør fordømmes på det sterkeste. Det gjøre tusenvis av mennesker mens dette skrives, på sosiale medier. Fortvilelsesnivået er høyt. Makt, som Jens Bjørneboe skrev, er ikke annet enn adgang til å påføre andre mennesker smerte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling