DEBATT

Meningsløst om rasisme

Religionskritikk er ikke rasisme.

DÅRLIG FORSTÅELSE: Døvings rasismedefinisjon er altfor bred, mener artikkelforaftteren. Faksimile Dagbladet.no 18.2.2015.
DÅRLIG FORSTÅELSE: Døvings rasismedefinisjon er altfor bred, mener artikkelforaftteren. Faksimile Dagbladet.no 18.2.2015. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 18.2. har Cora Alexa Døving, seniorforsker ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter, en kronikk med den pretensiøse tittelen «Å forstå seg på rasisme». Dessverre er rasisme-forståelsen i kronikken bedrøvelige greier.

Personen som roper «her lukter det faenmeg neger!», og som Døving siterer, er klart rasistisk. Overtonen er at den svarte er mindre verdt fordi han har en annen hudfarge en «utroperen».

Rasisme er for øvrig absurd: Du har ikke valgt å bli født svart, jeg ikke hvit, andre ikke røde eller gule, eller hvordan man enn vil beskrive pigmentet i vår hudoverflate.

Derimot velger man, såfremt man er fri, å etterleve den ene eller andre skikken. Kultur og religion er åpenbart ikke rase-kategorier. Å inkludere kritikk av disse i rasisme-definisjonen, noe Døving gjør, er derfor å begå et kategorimistak.

Kronikkens eksempel med utropet «vi har demokrati i Norge, du må ta av den jævla hijaben» dreier seg således ikke om rasisme. Det røper en total mangel på folkeskikk, kombinert med inkonsistent forvirring: Det er jo nettopp fordi vi har individuell frihet at man kan ikle seg hijab, jødekalott, strikkelue, baseball-cap, osv. Selvsagt kan man mene at hijab symboliserer verdier man ikke liker eller er uenig i. Men kvinner er i sin fulle demokratiske rett til å bære hodeplagget.

Hvor meningsløst det er å kalle kultur- og religionskritikk for rasisme, understrekes av at muslimske kvinner som bærer hijab kan ha afrikansk, arabisk, asiatisk eller vestlig etnisk opprinnelse. En hvit person som kritiserer hvite kvinner som velger å bære hijab fordi de har konvertert til islam, er da ifølge Døvings definisjon rasist. Ytterligere kommentarer skulle være overflødige.

I kampen mot rasisme er bjørnetjenester det siste vi trenger. Vi kan også klare oss uten dulgte anklager om at nordmenn er rasister når de er kritiske til andres kultur og religion. Det er ikke rasisme, men helt legitim «kritisme» - for å innføre et nytt begrep.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer