DEBATT

Rolig nå, Steinfeld

Det er fullt ut mulig å erkjenne Russlands overgrep i og mot Ukraina uten å la seg trekke inn i sort-hvitt tankegang.

MYE TRØKK:  Hans-Wilhelm Steinfeld er energisk og upresis, skriver forsker Asle Toje.
MYE TRØKK: Hans-Wilhelm Steinfeld er energisk og upresis, skriver forsker Asle Toje. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hans-Wilhelm Steinfeld tar igjen hva han mangler i analytisk treffsikkerhet med vanvittig høyt turtall. Han burde roe seg ned. Et radio-intervju med seniorforsker Julie Wilhelmsen og undertegnede om konkurrerende virkelighetsforståelser i konflikten i Ukraina fikk Steinfeld til å gå i taket.

Mesteparten av hans angrep «Uhyrlige påstander i NRK» (8. mar 2015) er rettet mot Julie Wilhelmsen. Jeg vil ikke ødelegge spenningen siden hun trolig vil svare på dem selv. Jeg kan imidlertid røpe at hun baserer sin analyse av massakren på Majdan på andre kilder enn tidligere sikkerhetssjef for den flyktede president Viktor Janukovitsj.

Jeg omtales i denne saken fordi jeg påpekte at Kiev og Moskva har ulike virkelighetsoppfatninger - og at de begge på sett og vis er sanne. Påpekningen om at «en manns revolusjon, er en annen manns kupp» er, ifølge Steinfeld, «banal». Det er ikke lett å gjøre alle til lags. Jeg vil hevde at det er fullt ut mulig å erkjenne Russlands overgrep i og mot Ukraina uten å la seg trekke inn i sort-hvitt tankegang.

Moskva er ikke Sovjet og Kiev er ikke noen Vestlig utpost. De to statene minner på mange måter om hverandre med sine oligarker, stuttvokste demokrati, sin nasjonalisme og motsetningsfulle forhold til Vesten. Statsvitenskap er også analyse av ulike parters logikk og beveggrunner. Jeg tror ikke konfrontasjon er uunngåelig, ikke ennå. På samme måte som jeg fortsatt tror at konflikten i Ukraina kan beskrives i sort og hvitt, men også i sine mange nyanser av grått.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer