KOMMENTARER

Den norske narkomodellen er en skamplett i vårt ellers humane samfunn

Det er på tide med full rehab.

ELENDIGHET: Disse menneskene som bokstavelig talt sleper seg rundt i en helt forferdelig helsetilstand, jages av politiet etter følgende premiss som hele narkotikapolitikken hviler på: Narkotikabrukere må straffes med bøter og fengsel, ellers vil folk trekkes mot dette forlokkende syn av elendighet, skriver vår kommentator. Foto: Nina Ruud
ELENDIGHET: Disse menneskene som bokstavelig talt sleper seg rundt i en helt forferdelig helsetilstand, jages av politiet etter følgende premiss som hele narkotikapolitikken hviler på: Narkotikabrukere må straffes med bøter og fengsel, ellers vil folk trekkes mot dette forlokkende syn av elendighet, skriver vår kommentator. Foto: Nina Ruud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Russcenen i Oslo har beveget seg rundt om i byen gjennom de siste tiårene. Jaget fra sted til sted. Som en uønsket flokk med måker som skrikes til og oppløses, før de straks slår seg ned et annet sted. Hva ellers skal de gjøre? I Bergen skjer det samme, der debatten om Nygårdsparken får folk til å krype ut av sitt dannede bergenserskinn og omtale behandling av medmennesker som en renovasjonsoppgave. En frekkhet som savner sidestykke.

Bare smak på begrepet: «russcenen». Det forteller oss noe helt elementært, nemlig at det er en scene. Og det som spiller seg ut der er helt forferdelig. Disse menneskene som bokstavelig talt sleper seg rundt i en helt forferdelig helsetilstand, jages av politiet etter følgende premiss som hele narkotikapolitikken hviler på: Narkotikabrukere må straffes med bøter og fengsel, ellers vil folk trekkes mot dette forlokkende syn av elendighet.

Forfølgelsen er kroneksempelet på en meningsløs narkotikapolitikk. Som ikke forholder seg til anerkjent forskning, og er overmoden for - unnskyld ordspillet - rehabilitering.

En ting bør alle kunne være enige om: rus er farlig, i større eller mindre grad. Men måten vi håndterer rus som et samfunnsproblem henger mer sammen med historie, kultur og tradisjoner enn kunnskap om verden i dag. Kartet er fra forrige århundre, og stemmer ikke med terrenget. En så enkel faktaopplysning som at alkohol regnes som et farligere rusmiddel enn cannabis, LSD og MDMA krasjer totalt med alle forutsetninger som norsk ruspolitikk er bygget på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer